Projekat autoceste na koridoru 5-C


Evropska komisija i međunarodne finansijske institucije dale su punu potporu BiH u realiziranju projekta autoceste na koridoru 5-C, prepoznajući njegov značaj ne samo za BiH već i za Evropsku uniju.

To je zaključeno danas u Briselu na sastanku izaslanstva BiH s predstavnicima Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, saopćeno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Riječ je o sastanku na kojem je bh. izaslanstvo, predvođeno ministrom komunikacija i prometa Božom Ljubićem i ministrom finansija i trezora Draganom Vrankićem prezentiralo projekt autoceste na koridoru 5-C.

Sastanak kojim je predsjedavao direktor Direktorata za energiju i promet Evropske komisije Edgar Thielmann bio je organiziran u dva dijela.

Predstavnici Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija čestitali su bh. delegaciji na izuzetnom kvalitetu dosad urađene planersko studijske dokumentacije i jednoglasno ocijenili da dosad završene aktivnosti predstavljaju čvrst temelj za sve aktivnosti na tehničkoj i finansijskoj implementaciji projekta.

Zaključeno je da je potrebno pripremiti i usvojiti plan tenderskih procedura, definirati uvjete pregovaranja i sklapanja ugovora na bazi BOT (izgradi, koristi, vrati), u skladu s bh. regulativom usuglašenom s međunarodnom praksom.

Nužno je pripremiti i tendersku proceduru za izbor konsultanta koji će pomoći bh. institucijama u pripremi tendera, pregovorima i sklapanju ugovora, te jačanje institucionalnog kapaciteta javnog sektora BiH za realizaciju, nadziranje i kontrolu ukupnog procesa za dodjelu koncesije.

Našoj je zemlji preporučeno da otpočne izradu glavnog projekta, osigura potrebna odobrenja i građevinske dozvole, izvrši eksproprijaciju zemljišta i druge aktivnosti za prioritetne dionice autoceste. Također, potrebno je nastaviti s promotivnim aktivnostima projekta u zemlji i inozemstvu.

Također, predstavnici Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija poručili su da BiH može računati na njihovu potpunu podršku i u finansijskom i u savjetodavnom smislu.

-Veoma sam zadovoljan rezultatima današnjeg sastanka, a posebno me raduje činjenica da su predstavnici najznačajnijih svjetskih i evropskih finansijskih institucija dali izuzetno visoke ocjene o kvalitetu dosad urađenih aktivnosti na projektu autoceste koridora 5-C. To dokazuje da BiH posjeduje dovoljno znanja i potencijala da uspješno realizira ovaj veliki i značajni projekt, rekao je ministar Ljubić u završnom obraćanju.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.