Projekat autoceste na koridoru 5-C


Evropska komisija i međunarodne finansijske institucije dale su punu potporu BiH u realiziranju projekta autoceste na koridoru 5-C, prepoznajući njegov značaj ne samo za BiH već i za Evropsku uniju.

To je zaključeno danas u Briselu na sastanku izaslanstva BiH s predstavnicima Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, saopćeno iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Riječ je o sastanku na kojem je bh. izaslanstvo, predvođeno ministrom komunikacija i prometa Božom Ljubićem i ministrom finansija i trezora Draganom Vrankićem prezentiralo projekt autoceste na koridoru 5-C.

Sastanak kojim je predsjedavao direktor Direktorata za energiju i promet Evropske komisije Edgar Thielmann bio je organiziran u dva dijela.

Predstavnici Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija čestitali su bh. delegaciji na izuzetnom kvalitetu dosad urađene planersko studijske dokumentacije i jednoglasno ocijenili da dosad završene aktivnosti predstavljaju čvrst temelj za sve aktivnosti na tehničkoj i finansijskoj implementaciji projekta.

Zaključeno je da je potrebno pripremiti i usvojiti plan tenderskih procedura, definirati uvjete pregovaranja i sklapanja ugovora na bazi BOT (izgradi, koristi, vrati), u skladu s bh. regulativom usuglašenom s međunarodnom praksom.

Nužno je pripremiti i tendersku proceduru za izbor konsultanta koji će pomoći bh. institucijama u pripremi tendera, pregovorima i sklapanju ugovora, te jačanje institucionalnog kapaciteta javnog sektora BiH za realizaciju, nadziranje i kontrolu ukupnog procesa za dodjelu koncesije.

Našoj je zemlji preporučeno da otpočne izradu glavnog projekta, osigura potrebna odobrenja i građevinske dozvole, izvrši eksproprijaciju zemljišta i druge aktivnosti za prioritetne dionice autoceste. Također, potrebno je nastaviti s promotivnim aktivnostima projekta u zemlji i inozemstvu.

Također, predstavnici Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija poručili su da BiH može računati na njihovu potpunu podršku i u finansijskom i u savjetodavnom smislu.

-Veoma sam zadovoljan rezultatima današnjeg sastanka, a posebno me raduje činjenica da su predstavnici najznačajnijih svjetskih i evropskih finansijskih institucija dali izuzetno visoke ocjene o kvalitetu dosad urađenih aktivnosti na projektu autoceste koridora 5-C. To dokazuje da BiH posjeduje dovoljno znanja i potencijala da uspješno realizira ovaj veliki i značajni projekt, rekao je ministar Ljubić u završnom obraćanju.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.