Propala reforma policije


Reforma policije u BiH u potpunosti je propala nakon jučerašnje neuspješne runde pregovora lidera SDA, Stranke za BiH, SNSD-a i PDP-a o restrukturiranju policijskih snaga u BiH, potvrdili su sinoć Milorad Dodik i Mladen Ivanić, predsjednici SNSD-a i PDP-a.

“Ponudili smo da policija Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta budu upravne organizacije Ministarstva bezbjednosti BiH, ali je i ova ponuda odbijena. Očigledno je da svaki pomen RS u bilo kom obliku i kontekstu izaziva odbijanje i nelagodu. Zato nismo uspjeli postići dogovor. Mislim da je koncept koji je prije tri godine zacementirao Pedi Ešdaun definitivno propao i da moramo probati nešto novo.

Žao mi je što naša spremnost na kompromis nije dobro prihvaćena i što nećemo potpisati sporazum sa Evropskom unijom”, kazao je Dodik nakon jučerašnjeg sastanka o reformi policije u BiH, održanog u Sarajevu.

Predsjednik PDP-a BiH tvrdi kako je reforma policije propala, te da predstavnici RS nisu mogli prihvatiti zahtjeve za ukidanjem policije ovog bh. entiteta.

“Reforma policije je propala. To je definitivno i nisam siguran kada će ponovo doći na red”, rekao je Ivanić.

Predsjednici SDA i Stranke za BiH izjavili su da predstavnici RS nisu željeli prihvatiti izvještaj Direkcije za reformu policije u BiH koji, prema njihovim tvrdnjama, predstavlja kompromis.

“Pokušaj još jednog dogovora je propao jer su predstavnici RS insistirali na ostanku policije RS, u ovom ili onom obliku. Mi smo ponudili da prihvatimo izvještaj Direkcije kao kompromis, ali to nije prihvaćeno. Zbog toga nismo uspjeli riješiti ovaj problem”, rekao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, ponovio je da policija RS ne može opstati, ali da je bilo prostora za dogovor.

“Napredak nismo napravili zbog upornog insistiranja na ostanku policije RS”, naglasio je Silajdžić.

Reforma policije u BiH ključni je politički uslov za potpisivanje Sporazuma BiH i Evropske komisije o pridruživanju i stabilizaciji. Predstavnici EK i BiH danas će na sastanku Tima za monitoring reformi analizirati napredak u ispunjenju uslova za potpisivanje ovog sporazuma. Zbog izostanka dogovora o reformi policije očekivati je da preporuke za potpisivanje sporazuma neće biti.

 

Jučerašnjim razgovorima održanim u rezidenciji visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga u Sarajevu, osim Švarc-Šilinga prisustvovali su i američki ambasador u BiH Daglas Meklheni, prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas i šef EUPM-a Vinćenco Kopola. Razgovore, koji su trajali tri sata, prije njihovog kraha napustio je američki ambasador. Ni on, a ni ostali predstavnici međunarodne zajednice u BiH sinoć nisu htjeli komentaristi neuspjeh u pregovorima o reformi policije u BiH.

Predstavnici hrvatskih političkih stranaka nisu prisustvovali sastanku jer, nezvanično, oni podržavaju usvajanje izvještaja Direkcije za reformu policije uz stav da se o spornim pitanjima naknadno pregovara.

 

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.