Rehn: U BiH došlo do porasta nacionalističke retorike


Reforma policije i puna saradnja sa Haškim tribunalom uvjeti su bez kojih BiH ne može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, poručio je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje Olli Rehn u svom obraćanju na prvoj zajedničkoj sjednici Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je izrazio zabrinutost i razočarenje što nije postignuta saglasnost o reformi policije. Potrebni su, istaknuo je, konkretni rezultati kako bi se poboljšala sigurnost i provedba zakona u zemlji. Rehn smatra da se državne i entitetske vlasti, zajedno sa političkim partijama, moraju saglasiti o reformi policije u skladu sa prijedlogom Direkcije za reformu policije i sa tri evropska principa.

-Ne postoji jedinstven model koji će obuhvatati ova tri principa. Ima dosta mogućnosti u okviru poštivanja Izvještaja i tri evropska principa, ali uz njega mora ići sporazum o određenim specifičnostima, pojasnio je Rehn.

On je ocijenio da 2006. godina u pogledu ključnih reformi nije bila uspješna, te da je trebalo postići mnogo više. Kao rezultat produžene izborne kampanje, došlo je do stagnacije na planu ispunjavanja reformi, politička klima se promijenila i došlo je do porasta nacionalističke retorike, dodao je Rehn.

On je također upozorio da je trenutno nefunkcioniranje vlade BiH veoma štetno za napredak, te da političari koji su odgovorni za kašnjenje u provedbi reformi i blokiranju vlade, spriječavanju BiH u realizaciji njenih evropskih aspiracija.

-Da li zaista želite da vam evropski voz potpuno promakne zato što ćete se na stanici neprestano svađati, a to se sada dešava. Nemojte od mene i EU za to očekivati bilo kakvo razumijevanje, bio je decidan evropski komesar.

On smatra kako BiH mora dokazati da poštuje vladavinu prava i svoje međunarodne obaveze, zbog čega je puna saradnja sa Haškim tribunalom i uvjet za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je stoga pozvao RS da nastavi poboljšavati svoju saradnju sa Tribunalom, te ulagati napore na pronalaženju bjegunaca i rasturanju mreže pomagača ratnim zločincima.

Komentirajući presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, komesar Rehn je ustvrdio kako se ona mora poštovati i prihvatiti. To je i pitanje vladavine prava. Presuda je, kako je naveo, potvrdila da je u Srebrenici počinjen genocid, te podcrtala potrebu pune saradnje s Haškim tribunalom.

Evropski komesar za proširenje je ukazao i na potrebu postizanja napretka u reformama javnog RTV sistema i javne uprave. Komentirao je i pitanje ustavnih reformi, pozvavši članove parlamenta da usvoje paket iz aprila prošle godine kao prvi važan korak.

Kazao je da su ustavne reforme suštinske za budućnost BiH kako bi zemlju učinile funkcionalnijom, efikasnijom i priuštivijom. Ovaj proces trebaju voditi lideri u BiH i on treba biti baziran na konsenzusu, te uz podršku entiteta i naroda.

-Osnovna ideja ustavne reforme ne bi trebalo da bude cementiranje statusa kvo ili ukidanje entiteta, nego bolji i funkcionaniji ustavni okriv, mišljenje je Rehna, koji je izrazio spremnost Evropske komisije da pruži finansijsku i ekspertsku podršku u ovom procesu.

Evropski komesar za proširenje poručio je članovima državnog parlamenta kako ova godina treba da bude godina mogućnosti za našu zemlju, s potpunom promjenom kursa u pravcu ostvarivanja reformskog programa i svjetlije budućnosti za građane.

Pozvao je političke lidere da stave svoje uskostranačke interese po strani i pokažu svoje državničke sposobnosti. BiH će jedino moći napredovati prema EU kao jedna zemlja, u kojoj lideri i građane rade zajedno na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-Moja vizija za BiH je da će ona vrlo skoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i paralelno provoditi proces ustavnih reformi. Predan sam ovoj viziji i radim na tome da EU utire put BiH da jednog dana, kada ispuni sve uvjete, postane njena članica, ustvrdio je komesar Rehn u svom obraćanju i odgovarajući na pitanja poslanicima i delegatima Parlamenta BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.