Poštanska markica “Gradovi BiH”“ Kozarac”


Poštanske marke JP BH Pošta, odabirom različitih prigodnih motiva, kontinuirano promoviraju kulturno-istorijsku baštinu i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Prva poštanska marka na tlu Bosne i Hercegovine je izdata još davne 1879 g. kada je naša zemlja bila u sklopu Austro-Ugarske monarhije.

-1.07.1879 “Austrijski dvoglavi orao”, redovno izdanje (9 nominala)

Tradicija izdavanja poštanskih maraka je nastavljena kroz istoriju sve do današnjih dana. Međutim, pravu slobodu u odabiru motiva filatelija u Bosni i Hercegovini dobija tek od 1993 g.
-27.10.1993 g. “Grbovi Bosne i Hercegovine”
izmjenjene boje, bez zupčanja (7 nominala)
– 08.02.1994 g. ” 10 godina ZOI Sarajevo 84”,
prigodni spomen blok

Ova izdanja, štampana u ratnim uslovima, su predstavljala svojevrsni oblik otpora agresiji koja je izvršena na našu zemlju.

Poštanske marke Bosne i Hercegovine obuhvataju orginalne umjetničke radove u različitim tehnikama ulja, pastela, krede i grafike čiji su autori eminentni akademski slikari i grafičari. Kroz odabir raznovrsnih motiva visoke umjetničke kvalitete one pružaju svojevrstan prikaz Bosne i Hercegovine i njene istorije. Ponuda uključuje serije maraka, male tabake, FDC-ove, suvenir listove, maksimum karte, prigodne albume, dopisnice i propagandne biltene.

Cilj svakog filatelističkog predstavljanja u svijetu je da zbližava ljude širom svijeta i da ih upoznaje sa kulturno-istorijskim nasljeđem svoje domovine.

Zahvaljujući prije svega našem Kozarčaninu Enesu Džihić i ostalih iz BH Pošte koji su imali razumjevanja i podržali ovu inicijativu i u cilju afirmacije kulturno, historijske i prirodne baštine BiH prihvatili izdanje poštanske marke na temu i motiv: “Gradovi BiH”“ Kozarac” i uvrstili je Program prigodnih poštanskih izdanja, a sa planiranim datumom izdanja, 15.03..2007. godine. Gdje će se motivi Kozarca objaviti na prigodnoj poštanskoj marci, FDC-koverti prvog dana, prigodnom žigu, te biltenu, a koji će se kao takvi pojaviti i druge promotivno propagandne svrhe (npr. filatelističke izložbe, filatelistički časopisi i katalozi u zemlji inostranstvu, plakati sa filatelističkim izdanjima, putem filatelističkih izdanja s kojima se naša zemlja predstavlja u zemlji i inostranstvu).

Markica će se štampati s nominalom od 1 KM tako da će se moći koristiti za medžunarodni saobraćaj. Pripala mi je čast da budem autor idejnog riješenja ove markice i trenutno smo u fazi tehničke pripreme motiva. Enes je odradio sav posao oko sređivanja potrebne dokumentacije, a Amer Memić će dati svoj doprinos u izradi teksta koji će se štampati u biltenu. Moguće je i da ćemo malo kasniti s promocijom ove markice i da ćemo je prolongirati za 21.03. kada je Dan škole u Kozarcu.

Trenutno se planira, ako to tehnički bude izvodljivo, nekoliko motiva, Kozarački kamen, Buk, stara razglednica Kozarca iz 1901 godine te Kapetanova kula i nišan koji bi se našli na markici pored modernog motiva kojeg ćemo ponuditi u više verzija.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.