KOZARAC-Jutarnji trač…

Sinoć smo s akšamom, ušli u novu muslimansku 1428. Hidžretsku godinu. Iako mi muslimani u suštini imamo samo dva praznika, a to su Bajrami, ovakvi bitni datumi iz istorije islama obilježavaju se na prigodan način više iz razloga da bi izvukli pouke iz tih događaja.

Hidžra (Poslanikovo preseljenje iz Meke u Medinu) zasigurno je jedan od velikih događaja i kao takav uzet je za početak mjerenja jedne nove ere čovječanstva, gdje su muslimani postali bitan faktor u ljudskoj zajednici.

Vjerujem da mnogi od nas znaju dosta o ovome događaju s toga i ne bih vazio o Hidžri ali bih volio da promislimo o Medinskom ustavu, kao i o bratimljenju muhadžira i ensarija, koje se nije desilo samo na papiru, a i da vidimo kakav smo mi to danas faktor u svijetu pored činjenice da nas ima blizo milijardu i po.

Sigurno je da je ovo vrijeme na koje nas je upozorio naš Poslanik kada je rekao da ćemo biti brojni ali slabi poput morske pjene i u našim srcima će biti ljubav prema dunajluku i strah od smrti…

Nadati se i moliti dragog Boga da ćemo u idućoj novoj Hidžretskoj godini biti puno mudriji, iskusniji, hrabriji kao i jedinstveniji. Ispred kozarac.ba teama želim svim muslimanima sve najbolje u novoj 1428. godini…

Žalosno je a u jednu ruku i sramotno, ali ni ovaj posljednji Zbor građana koji je bio zakazan za prošli utorak, nije prošao zbog slabog odziva građana. Tek jedna trečina potpisa od 150, koliko je potrebno da bi Zbor bio legalan, bila je sakupljena kada se konstatovalo da će se zbor prolongirati za idući utorak odnosno 26. 01.2007.

Kako komentarisati slab odziv Kozarčana? Da li je u pitanju slaba informisanost, pored 50 plakata A3 formata, koje su polijepljene po čaršiji, ili je razlog ne definisan status Savjeta i njegova uloga u društvu ili pak bojkot ovoga Savjeta?

Sve se to nekako provlači kroz komentare građana ali da bi bilo šta promjenili potrebno je, prije svega, da nas se iskupi dovoljan broj. Na kraju, kritikuju se jedino oni što nešto i rade, dok je “opozicija” u dubokoj hladovini…

Nakon što su se ispratili gosti iz Prijedora koji su bili na Zboru kao predstavnici Opštine, iskoristilo se kakvo-takvo prisustvo građana da se progovori o nekim aktuelnim temama, a jedna od njih je sigurno i izrada regulacionog plana za Kozarac-centar.

U smislu toga izabrala se radna grupa koja će pokušati detaljno prostudirati plan i dati konkretan odgovor, što ne znači da i svako onaj koje obuhvaćen ovim planom ne može dati svoje mišljenje, čak što više to je i poželjno a za neke društvene stvari veću težinu imamo ako nastupamo kolektivno.

Ono što bi mogao reči kao lično mišljenje, jeste da ponovo nemamo zajednički stav.

Slažem se s komentarom da se ovaj plan radi ne da bi Kozarac bio ljepši već da bi se Kozarčanima uzimao novac za razne urbanističke dozvole itd. ali opet postavlja se pitanje da li Kozarcu treba uopšte plan, ili ćemo nastaviti dosadašnju praksu i praviti zgrade na predviđenim putevima ili rušiti istorijsko nasljeđe ili vaditi kestenje kako se kome ćejfne?

Poznavajući nas a i uzimajući činjenicu da je skoro sva zemlja u Kozarcu privatna mislim da je dobro da nam neko treči pravi plan, jer će budući neki put uvijek prelaziti preko nečije zemlje i neko će trebati biti krivac za to.

Nisu sve stvari iz ovoga plana ni loše i kada bi se gradili kako on predviđa mogli bi riješiti neke probleme u Kozarcu. Konkretno mislim na vatrogasni dom, zaobilaznice, zelenu pijacu i donekle autobusku stanicu, ali u globalu dosta stvari ne odgovara nama Kozarčanima a i dosta su ne realne.

Tako se neki društveni objekti planiraju na privatnoj zemlji dok se društvena zemlja, konkretno pilana, predviđa parcelisati i prodavati. Tuti fruti, koji vjerovali ili ne ima privremenu dozvolu i vodi se kao montažni objekat stoji u planu, kao i novo planirana benzinska pumpa koja bi bila tik uz raskrsnicu, dok se autobuska nalazi na privatnom mjestu.

Spomen obilježje u Krkićima nije ni predviđeno iako se planom zaobilaznica dobiva pješačka zona kroz glavnu i samim tim gube prvobitni argumenti o blizini spomenika saobračajnici i preglednosti, koji nam je dat kao obrazloženje negativnog odgovora Opštine na zahtijev za izgradnju spomenika.

Mnogo je nedefinisanih pitanja a malo je interesa za njihovo riješavanje. Ponovo se povlači pitanje kino-sale i dječijeg vrtića ali nam na kraju ponestane samopouzdanja i hrabrosti da prozovemo naše ljude koji su učestvovali u ovim trampama pa kažemo: To su Kozarčani dali.

Na kraju, po mom ličnom mišljenju, u globalu plan je preuzak za razvoj jednog mjesta za duži period i trebao je minimalno obuhvatiti prostor od šehidskih mezarluka pa do benzinske Mešić i od Suhog broda do Dere. Možda se zbog nekih stvari i namjerno skratilo veličina centra.

Rekao bih još da mi Kozarčani konačno trebamo se odrediti u jedan od dva pravca a to je ili jaka Mjesna zajednica u Prijedoru, što trenutno sigurno nismo a i slabo činimo da to budemo ili Opština i samostalnost a i u tom pravcu skoro pa ništa ne radimo iako je to osnov svih naših društvenih problema. Prije svega trebamo se odlučiti šta želimo biti i onda odrediti načine na koje ćemo realizovati zacrtani plan.

O opštini treba barem govoriti i kada bi svaki Kozarčanin svaki dan barem jednom rekao Kozarac-Opština, brže bi jednog dana i došli do toga, ovako kusamo ono što nam drugi skuhaju i glođemo kosti što nam drugi bace…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.