ČETVEROGODIÅ NJI BAHRIJA JAČI OD MEDVJEDA


Nesvakidašnji način da se privole slučajni prolaznici na čašicu pića, obrok ili kafu u ugostiteljskom objektu Ugar u istoimenom mjestu kod Skender Vakufa na obroncima planine Vlašić, umalo da nije tragično završilo po četiri i po godine starog Bahriju Forića iz Kamičana kod Kozarca.

Bahrijina starija sestra Albina (9) dio zimskog raspusta provela je kod rodice Emine i njenog supruga Steve u Skender Vakufu. Posljednjeg petka otac Adnan otišao je po Albinu kako bi se pripremila za početak novog polugodišta a po sestru otišli su Benjamin i najstarija Narcisa (14). Albina je bratu i sestri ispričala kako je sa rođacima vidjela pravog divljeg medvjeda koji se nalazi nedaleko pa su njih dvoje poželjeli da vide ovu atrakciju za koju se nerijetko «zakače» i stariji.

Odvezli smo se tamo u namjeri da djeca vide medvjeda jer nisam mogao odoljeti njihovoj molbi priča Adnan, ne sluteći kako će se ova posjeta završiti.

Medvjed u Ugru nalazi se u neadekvatnom kavezu, zatvoren u žicu koja se inače koristi za ojačavanje betonskih ploča prilikom izvođenja građevinskih radova.

Djeca se nisu suviše približavala kavezu a ja i Stevo smo pričali i zajedno sa djecom gledali medvjeda, kazuje Adnan.

Medvjed je vjerojatno ranije razrijedio žice i u jednom momentu provukao je šapu ka Bahriji.

Uspio sam viknuti «bježi Baki» ali medvjed je istovremeno kroz žicu uspio provući njušku i uhvatiti Bahriju. Nisam odmah vidio za šta ga drži zubima. Stevo je nekom letvom udarao medvjeda a ja sam pokušao iz medvjeđih kandži i vilice iščupati Bahriju.

Znam da smo jedva iz njegovih usta oteli Bahrijinu patiku a krv je liptala na sve strane. Otišli smo sa Stevom prvo u skendervakufski Dom zdravlja gdje je rana sanirana odakle smo upućeni u banjalučku bolnicu. Iz Banja Luke tražili smo da se Bahrija prebaci u Prijedor zbog blizine. U subotu su Adnan i supruga Fatima morali sa Bahrijom u Banja Luku kako bi se uradili potrebni testovi na eventualnu zarazu, nakon čega će Bahrija biti vraćen u prijedorsku bolnicu.

U ljekarskom nalazu načelnik hirurškog odjeljenja Tihomir Čoprka naznačio je da je Bahriji nanešena velika ujedna rana nanesena ujednom medvjeda iz kaveza sa Ugra na vanjskoj strani desne potkoljenice. Adnan i Fatima kažu da zbog veličine rane Bahriju najvjerojatnije čeka transplatacija tkiva na ujednom mjestu. Vidno potresene i uplašene sestre čekaju skoro ozdravljenje Bakija, kako ga iz milja zovu, kao i dedo Denijal i nena Asima. Adnan i Fatima vele da im je prioritet dječakov oporavak.

Adnan će ovaj slučaj naknadno prijaviti policiji a najvjerojatnije uslijedit će i tužba protiv «vlasnika» medvjeda koji se očito pored neadekvatnih, drži i u krajnje nehumanim uvjetima.

– Prvi povratnik — Bahrija Forić je prva beba rođena u povratničkom naselju Kamičani kod Kozarca za šta je nakon rođenja brojnim poklonima nagrađen u prijedorskoj bolnici.

Sasvim je napredno dijete za 4,5 godine, ali još uvijek se ne odvaja od dude. Nije je dao čak ni medi. Na pitanje «ko je bio jači, ti ili medo», Bahrija glasno odgovara – medo.

Imajući sve okolnosti na umu, pobjednik u nesvakidašnjoj drami na Ugru posljednjeg petka je Bahrija Forić.

B. Ka.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.