ČETVEROGODIÅ NJI BAHRIJA JAČI OD MEDVJEDA


Nesvakidašnji način da se privole slučajni prolaznici na čašicu pića, obrok ili kafu u ugostiteljskom objektu Ugar u istoimenom mjestu kod Skender Vakufa na obroncima planine Vlašić, umalo da nije tragično završilo po četiri i po godine starog Bahriju Forića iz Kamičana kod Kozarca.

Bahrijina starija sestra Albina (9) dio zimskog raspusta provela je kod rodice Emine i njenog supruga Steve u Skender Vakufu. Posljednjeg petka otac Adnan otišao je po Albinu kako bi se pripremila za početak novog polugodišta a po sestru otišli su Benjamin i najstarija Narcisa (14). Albina je bratu i sestri ispričala kako je sa rođacima vidjela pravog divljeg medvjeda koji se nalazi nedaleko pa su njih dvoje poželjeli da vide ovu atrakciju za koju se nerijetko «zakače» i stariji.

Odvezli smo se tamo u namjeri da djeca vide medvjeda jer nisam mogao odoljeti njihovoj molbi priča Adnan, ne sluteći kako će se ova posjeta završiti.

Medvjed u Ugru nalazi se u neadekvatnom kavezu, zatvoren u žicu koja se inače koristi za ojačavanje betonskih ploča prilikom izvođenja građevinskih radova.

Djeca se nisu suviše približavala kavezu a ja i Stevo smo pričali i zajedno sa djecom gledali medvjeda, kazuje Adnan.

Medvjed je vjerojatno ranije razrijedio žice i u jednom momentu provukao je šapu ka Bahriji.

Uspio sam viknuti «bježi Baki» ali medvjed je istovremeno kroz žicu uspio provući njušku i uhvatiti Bahriju. Nisam odmah vidio za šta ga drži zubima. Stevo je nekom letvom udarao medvjeda a ja sam pokušao iz medvjeđih kandži i vilice iščupati Bahriju.

Znam da smo jedva iz njegovih usta oteli Bahrijinu patiku a krv je liptala na sve strane. Otišli smo sa Stevom prvo u skendervakufski Dom zdravlja gdje je rana sanirana odakle smo upućeni u banjalučku bolnicu. Iz Banja Luke tražili smo da se Bahrija prebaci u Prijedor zbog blizine. U subotu su Adnan i supruga Fatima morali sa Bahrijom u Banja Luku kako bi se uradili potrebni testovi na eventualnu zarazu, nakon čega će Bahrija biti vraćen u prijedorsku bolnicu.

U ljekarskom nalazu načelnik hirurškog odjeljenja Tihomir Čoprka naznačio je da je Bahriji nanešena velika ujedna rana nanesena ujednom medvjeda iz kaveza sa Ugra na vanjskoj strani desne potkoljenice. Adnan i Fatima kažu da zbog veličine rane Bahriju najvjerojatnije čeka transplatacija tkiva na ujednom mjestu. Vidno potresene i uplašene sestre čekaju skoro ozdravljenje Bakija, kako ga iz milja zovu, kao i dedo Denijal i nena Asima. Adnan i Fatima vele da im je prioritet dječakov oporavak.

Adnan će ovaj slučaj naknadno prijaviti policiji a najvjerojatnije uslijedit će i tužba protiv «vlasnika» medvjeda koji se očito pored neadekvatnih, drži i u krajnje nehumanim uvjetima.

– Prvi povratnik — Bahrija Forić je prva beba rođena u povratničkom naselju Kamičani kod Kozarca za šta je nakon rođenja brojnim poklonima nagrađen u prijedorskoj bolnici.

Sasvim je napredno dijete za 4,5 godine, ali još uvijek se ne odvaja od dude. Nije je dao čak ni medi. Na pitanje «ko je bio jači, ti ili medo», Bahrija glasno odgovara – medo.

Imajući sve okolnosti na umu, pobjednik u nesvakidašnjoj drami na Ugru posljednjeg petka je Bahrija Forić.

B. Ka.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.