Poštanska markica “Gradovi BiH”“ Kozarac”


Poštanske marke JP BH Pošta, odabirom različitih prigodnih motiva, kontinuirano promoviraju kulturno-istorijsku baštinu i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Prva poštanska marka na tlu Bosne i Hercegovine je izdata još davne 1879 g. kada je naša zemlja bila u sklopu Austro-Ugarske monarhije.

-1.07.1879 “Austrijski dvoglavi orao”, redovno izdanje (9 nominala)

Tradicija izdavanja poštanskih maraka je nastavljena kroz istoriju sve do današnjih dana. Međutim, pravu slobodu u odabiru motiva filatelija u Bosni i Hercegovini dobija tek od 1993 g.
-27.10.1993 g. “Grbovi Bosne i Hercegovine”
izmjenjene boje, bez zupčanja (7 nominala)
– 08.02.1994 g. ” 10 godina ZOI Sarajevo 84”,
prigodni spomen blok

Ova izdanja, štampana u ratnim uslovima, su predstavljala svojevrsni oblik otpora agresiji koja je izvršena na našu zemlju.

Poštanske marke Bosne i Hercegovine obuhvataju orginalne umjetničke radove u različitim tehnikama ulja, pastela, krede i grafike čiji su autori eminentni akademski slikari i grafičari. Kroz odabir raznovrsnih motiva visoke umjetničke kvalitete one pružaju svojevrstan prikaz Bosne i Hercegovine i njene istorije. Ponuda uključuje serije maraka, male tabake, FDC-ove, suvenir listove, maksimum karte, prigodne albume, dopisnice i propagandne biltene.

Cilj svakog filatelističkog predstavljanja u svijetu je da zbližava ljude širom svijeta i da ih upoznaje sa kulturno-istorijskim nasljeđem svoje domovine.

Zahvaljujući prije svega našem Kozarčaninu Enesu Džihić i ostalih iz BH Pošte koji su imali razumjevanja i podržali ovu inicijativu i u cilju afirmacije kulturno, historijske i prirodne baštine BiH prihvatili izdanje poštanske marke na temu i motiv: “Gradovi BiH”“ Kozarac” i uvrstili je Program prigodnih poštanskih izdanja, a sa planiranim datumom izdanja, 15.03..2007. godine. Gdje će se motivi Kozarca objaviti na prigodnoj poštanskoj marci, FDC-koverti prvog dana, prigodnom žigu, te biltenu, a koji će se kao takvi pojaviti i druge promotivno propagandne svrhe (npr. filatelističke izložbe, filatelistički časopisi i katalozi u zemlji inostranstvu, plakati sa filatelističkim izdanjima, putem filatelističkih izdanja s kojima se naša zemlja predstavlja u zemlji i inostranstvu).

Markica će se štampati s nominalom od 1 KM tako da će se moći koristiti za medžunarodni saobraćaj. Pripala mi je čast da budem autor idejnog riješenja ove markice i trenutno smo u fazi tehničke pripreme motiva. Enes je odradio sav posao oko sređivanja potrebne dokumentacije, a Amer Memić će dati svoj doprinos u izradi teksta koji će se štampati u biltenu. Moguće je i da ćemo malo kasniti s promocijom ove markice i da ćemo je prolongirati za 21.03. kada je Dan škole u Kozarcu.

Trenutno se planira, ako to tehnički bude izvodljivo, nekoliko motiva, Kozarački kamen, Buk, stara razglednica Kozarca iz 1901 godine te Kapetanova kula i nišan koji bi se našli na markici pored modernog motiva kojeg ćemo ponuditi u više verzija.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.