Traže svoja prava


Vlada USK ne primjenjuje Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koja se odnose na besplatne građevinske dozvole, urbanističke saglasnosti, priključak struje i vode, te besplatno liječenje, školovanje i stipendiranje, tvrde članovi Saveza boračkih udruženja USK koji su juče protestovali ispred zgrade kantonalne vlade .

“Kulminacija ignorantskog odnosa vlasti prema nama desila se onog trenutka kada na radna mjesta u OŠ “Kamenica” i Medicinskoj školi u Bihaću, upravni odbori ne prime demobilisanog borca, već one koji u vrijeme rata nisu ni bili u BiH, a u konkursu piše da prednost imaju demobilisani borci”, rekao je Kasim Bešić, predsjednik Saveza boračkih udruženja i u ime Saveza zatražio da Vlada smijeni oba upravna odbora.

 

Šefik Veladžić, kantonalni ministar za boračka pitanja, veliki dio krivice za neispunjavanje odredbi Zakona o dodatnim pravima boraca prebacio je na općine.

“Obaveze koje su u nadležnosti Ministarstva se ispunjavaju, a odnose se na pogodnosti prilikom uvođenja struje i vode, a finansiramo i takse prilikom pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Zapelo je kod obaveza koje se odnose na građevinske i urbanističke saglasnosti zbog toga što općine nisu donijele ili ne primjenjuju odluku o oslobađanju taksi”, rekao je Veladžić.

Demobilisani borci tražili su da im se obrati Osman Čehajić, premijer USK. Međutim, u vrijeme protesta on nije bio u zgradi Vlade, pa je odlučeno da od premijera pismenim putem zatraže smjenu upravnih odbora i komisije pri Službi za zapošljavanje, koja je, takođe prema tvrdnjama boraca, dodjeljivala kredite na osnovu čudnih kriterija.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.