Zabranjen rad devet betonara


Inspektori RS zabranili su rad devet fabrika za proizvodnju betona zbog utvrđenih nepravilnosti u njihovom poslovanju, izjavio je juče Slavko Subotić, direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove RS.

On je kazao da je rad zabranjen “Graditelju” iz Bijeljine, “Viduši” iz Bileće, “Fagusu” iz Kotor Varoša, “Vrbas betonu” iz Laktaša, radnim jedinicama prijedorskog “Jasmin-prevoza” u Kozarcu i Tukovima, “Mile texu” iz Prijedora, “Zeljić komercu” iz Čelinca i “Niskogradnji” Teslić.

 

Prema riječima Subotića, u 43 fabrike za proizvodnju betona, od ukupno 64 kontrolisane, utvrđeno je neuredno stanje zbog kojih su propisali mjere za njihovo otklanjanje. Nijedno od 53 kontrolisana preduzeća nije imalo ekološke dozvole, iako je u toku prelazni rok za njihovo dobijanje utvrđen novim zakonom. U ostalih 11 preduzeća kontrola nije izvršena, jer nisu radile ili su bile u montaži.

Ovlaštene inspekcijske kuće su prilikom kontrole naftnih derivata utvrdile nekvalitetno gorivo kod 33 od ukupno 973 uzorka uzetih od 309 pumpi i uvoznika. Subotić je kazao da je tehnička inspekcija zbog toga podnijela 18 prekršajnih prijava i da priprema još pet.

U jednodnevnoj noćnoj kontroli rada 96 pekara u RS inspektori su neprijavljene radnike pronašli u 61 pekari. Od ukupno 357 radnika, koliko su zapošljavale, na crno je radilo 106 radnika ili 30 odsto.

Najviše, odnosno pet neprijavljenih radnika zatečeno je u pekari “Prince” iz Prijedora, dok su u pekarama “Srmis” iz Bileće, “San” iz Čelinca i “Todić” iz Laktaša pronađena po četiri radnika na crno.

Prilikom kontrole 75 građevinskih firmi, inspektori su otkrili da poslodavci nisu prijavili 123 ili 11 odsto od ukupno zatečena 1.084 radnika. Nepravilnosti u zaštiti radnika na radu utvrđene su kod 23 preduzeća, kojima su zbog toga propisane mjere za njihovo otklanjanje.

U “Unigradu” iz Istočnog Sarajeva zatečeno je 25 neprijavljena radnika, “Promeksu” iz Kotor Varoša 20 takvih radnika, “Iberici” iz Banjaluke 14, a u “Novoj” iz Bratunca 13 radnika na crno.

Inspektori su, takođe, dodao je Subotić, izvršili kontrolu osam firmi u Banjaluci koje se pominju u “crnoj knjizi” Saveza sindikata RS i otkrili, kako kaže, samo četiri radnika na crno od ukupno 231 zaposlenog.

“Za deset do 15 dana sačinićemo izvještaj o svim kontrolama iz ‘crne knjige'”, najavio je Subotić.

Inspektori su podnijeli prekršajne prijave protiv vlasnika 19 zlatara u kojima su utvrđene nepravilnosti u radu, dok su iz 18 radnji oduzeli dva kilograma zlata i 20 kilograma srebra ukupne vrijednosti 129.687 KM.

U kontroli prometa dragocjenih metala izvršenoj od 4. do 14. septembra provjereno je 50 radnji, od čega je 24 neuredno poslovalo, te su inspektori van prometa stavili robu u vrijednosti oko 25.000 KM.

Najveća vrijednost robe izuzeta je iz STR “Stefan” iz Mrkonjić Grada 77.499 KM, te gradiškog “Golda” 20.381 KM, protiv kojih su podnesene prekršajne prijave. Među prijavljenima su i SZTR “Biser”, “RS Gold” i “Andrea” iz Banjaluke, “Eurogold”, “Škorpion”, “In trejd” i “Karat” iz Bijeljine, “Brilijant” i “Bos” iz Dervente. Prekršajne prijave zaradile su i zlatare “Miđ”, “Did”, “Amfora”, “Roleks” i “Oniks” iz Zvornika, “Cvijić gold” iz Mrkonjić Grada, te “Rubin” i “Ina” iz Foče.

Slavko Subotić je kazao da su po prijavama građana suspendovali dva republička inspektora, dok je u toku disciplinski postupak protiv jednog republičkog i jednog opštinskog inspektora.

Suspendovanog republičkog tržišnog inspektora i inspektora rada, čija imena nisu objavljena, prijavio je građanin koji je Inspektoratu dostavio njihove zapisnike koje su oni zgužvali i bacili. Nezvanično saznajemo da se disciplinski postupak protiv opštinskog tržišnog inspektora iz Kotor Varoša vodi zbog sumnje da je tražio mito od vlasnika jedne prodavnice.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.