Chavez nazvao Busha “đavolom” i “tiraninom”


Predsjednik Venecuele Hugo Chavez je u srijedu nazvao američkog predsjednika Busha “đavolom”, “lažljivcem” i “tiraninom”, u svom žestokom napadu pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda.

“Juče je đavo došao ovdje i ovo mjesto još boluje”, rekao je Hugo Chavez aludirajući na govor predsjednika Busha u utorak pred liderima cijelog svijeta.

“On je ovdje došao kao da je on vlasnik svijeta”, dodao je on.

Predsjednik Venecuele, poznat po oštroj kritici prema SAD, osudio je tribinu UN-a da je “američka hegemonija” i ponovio svoje apele za dubokom reformom ove međunarodne organizacije kako bi se umanjio uticaj Washingtona.

U svom govoru, na kojemu su mu toplo aplaudirali delegati, tokom kojega je citirao u više navrata američkog ljevičarskog intelektualca Noama Chomskija, grčkog filozofa Aristotela i cineastu Alfreda Hičkoka, on je ocijenio da je predsjedfnik Bush “lažljivac” i “tiranin”.

“Ne možemo omogućiti svjetskoj diktaturi da se jača”, rekao je on, tvrdeći da je “američki imperijalizam predstavlja prijetnju za preživljavanje čovječanstva”.

Prema Chavezovim riječima, Bush, koji je često optuživan da potajno priprema urote da ga svrgne s vlasti, širi lažnu elitnu demokratiju i “demokratiju bombi”.

Hugo Chavez, kojega Fidel Castro predstavlja “svojim duhovnim sinom” nosi bajrak socijalističke revolucije u Latinskoj Americi i pravi kampanju za nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.