Traže svoja prava


Vlada USK ne primjenjuje Zakon o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koja se odnose na besplatne građevinske dozvole, urbanističke saglasnosti, priključak struje i vode, te besplatno liječenje, školovanje i stipendiranje, tvrde članovi Saveza boračkih udruženja USK koji su juče protestovali ispred zgrade kantonalne vlade .

“Kulminacija ignorantskog odnosa vlasti prema nama desila se onog trenutka kada na radna mjesta u OŠ “Kamenica” i Medicinskoj školi u Bihaću, upravni odbori ne prime demobilisanog borca, već one koji u vrijeme rata nisu ni bili u BiH, a u konkursu piše da prednost imaju demobilisani borci”, rekao je Kasim Bešić, predsjednik Saveza boračkih udruženja i u ime Saveza zatražio da Vlada smijeni oba upravna odbora.

 

Šefik Veladžić, kantonalni ministar za boračka pitanja, veliki dio krivice za neispunjavanje odredbi Zakona o dodatnim pravima boraca prebacio je na općine.

“Obaveze koje su u nadležnosti Ministarstva se ispunjavaju, a odnose se na pogodnosti prilikom uvođenja struje i vode, a finansiramo i takse prilikom pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Zapelo je kod obaveza koje se odnose na građevinske i urbanističke saglasnosti zbog toga što općine nisu donijele ili ne primjenjuju odluku o oslobađanju taksi”, rekao je Veladžić.

Demobilisani borci tražili su da im se obrati Osman Čehajić, premijer USK. Međutim, u vrijeme protesta on nije bio u zgradi Vlade, pa je odlučeno da od premijera pismenim putem zatraže smjenu upravnih odbora i komisije pri Službi za zapošljavanje, koja je, takođe prema tvrdnjama boraca, dodjeljivala kredite na osnovu čudnih kriterija.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.