Priča o referendumu u etnički očišćenoj Republici Srpskoj


Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling zaprijetio je jučer u Beču predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku da će ga smijeniti ukoliko nastavi pričati o referendumu.

“Ako on nastavi pričati o referendumu, neću imati druge mogućnosti nego ga smijeniti”, kazao je Schwarz-Schilling tokom intervjua za austrijski radio, rečeno je “Dnevnom avazu” u OHR-u. Promjena retorike

Visoki predstavnik, kako je pojasnio Chris Bennett, direktor komunikacija OHR-a, jučer je imao dva intervjua u glavnom gradu Austrije. Pored razgovora za austrijski radio, on je odgovarao i na pitanje lista “Der Standard”, pojasnio je Benet.

Upitan da objasni zaoštravanje retorike visokog predstavnika koji je do sada prilično nezainteresirano pratio sve zapaljiviju izbornu kampanju, direktor komunikacija OHR-a kazao je da politika Schwarz-Schilling nije nekonzistentna.

“Upravo je u “Dnevnom avazu” visoki predstavnik poručio da se ne može etnički očistiti jedan dio BiH, a onda zatražiti referendum. Njegova izjava u Beču samo je nastavak iste politike. Schwarz-Schilling smatra da se rezultati etničkog čišćenja ne mogu i neće priznati. Å to se tiče vaše opaske o navodnoj nezainteresiranosti, za nas je jako važno za vrijeme ove izborne kampanje vidjeti realno stanje u BiH, kako bismo mogli analizirati šta i kako dalje i koje naredne korake poduzeti da bismo vodili pametnu politiku. Time se, na neki način, priprema i teren za dolazak Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH”, istakao je Bennett.
Kršenje Dejtona

Inače, agencije su jučer prenijele kako je Schwarz-Schilling na konferenciji za novinare u Beču rekao da mu mnogi u BiH, ali i u međunarodnoj zajednici, prebacuju to što ne koristi svoje ovlasti prema premijeru RS, koji svojim izjavama o referendumu u tom entitetu krši Dejtonski sporazum.

“Ono što bih mogao uraditi jeste da ga isključim s liste kandidata za naredne izbore. Međutim, trudim se da do toga ne dođe, ograničavajući se samo na verbalnu opomenu Dodiku. Nadam se da će te opomene djelovati i da Dodik neće preći granice dozvoljenog, te da neću imati potrebu do izbora koristiti svoje ovlasti”, rekao je Schwarz-Schilling.

Beograd koristi RS za pritiske

Schwarz-Schilling optužio je zvanični Beograd da instrumentalizira RS u funkciji rješenja za Kosovo.

“Beograd koristi RS kao instrument za vršenje pritiska, tražeći da se, ako se Kosovu uvaži pravo na samoopredjeljenje, pruži isto i Srbima u BiH”, rekao je Schwarz-Schilling.

Kakve sankcije su moguće

Ukoliko bi visoki predstavnik odlučio doista kazniti Dodika, na izboru mu je nekoliko sankcija za kojima može posegnuti. On Dodika može smijeniti sa mjesta premijera RS, također ga može lišiti funkcije lidera u SNSD-u, skinuti ga s liste kandidata na predstojećim izborima, te mu zabraniti politički rad.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.