KONFERENCIJA O RATNIM ZLOČINIMA U PRIJEDORU


Imamo neobično zadovoljstvo da najavimo održavanje konferencije pod nazivom ”Ratni zločini i njihova zaostavština: KAKO GRADITI NOVI PRIJEDOR?”, koja će se održati u Prijedoru 23. septembra 2006. godine u sali hotela Prijedor. Konferencija je posvećena ratnim zločinima i prevazilaženju posljedica ratnog stradanja civila u Prijedoru.

Na konferenciju je pozvano 220 učesnika a svoje učešće je potvrdio i sudija Tribunala u Hagu Wolfgang Schomburg. Sudija Schomburg je bio predsjednik Pretresnog vijeća u najvažnijem predmetu za Prijedor – u predmetu Stakić.

To vijeće je prijedorskom ratnom zločincu Milomiru Stakiću odredilo najveću kaznu ikada izrečenu u dosadašnjoj praksi Tribunala – doživotnu robiju. Kasnije je Žalbeno vijeće to preinačilo u dugogodišnju kaznu od 40 godina zatvora. Pored sudije Schomburga i Matiasa Hellmana, predstavnika Sekretarijata Tribunala Ureda u Sarajevu, u sesiji pod nazivom Dokazi o zločinima u prijedorskoj regiji govoriće i tužilac Džemila Begović iz Tužilaštva BiH, tužilac Branko Mitrović iz Okružnog tužilaštva Banja Luka i Asim Džafić glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Bihać.

Na popodnevnoj sesiji pod nazivom Modeli suočavanja i prevazilaženja prošlosti svoje projekte i koncepte ponudiće Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS, Ilia Utmelidze, pravni savjetnik u Odjelu za ljudska prava OSCE-a, Klaudija Kuljuh i Lidija Škaro iz Međunarodne komisije za nestale osobe, Jasna Džumhur iz Ureda visokog komesara za ljudska prava UN (OHCHR), Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija.

Konferenciju organizuje Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” uz podršku Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP). Ovu konferenciju strpljivo pripremamo duže vrijeme i to će uz podizanje ploče u logoru smrti Keraterm i prošlogodišnju Tribunalovu konferenciju u Prijedoru, biti sigurno najveći poslijeratni događaj u Prijedoru na temu ratnih zločina.

Pogotovo nam je drago što smo uspjeli u Prijedor dovesti uvaženog sudiju Wolfganaga Schomburga, predsjednika sudskog vijeća u najvažnijem predmetu za Prijedor kroz cijelu njegovu historiju. Ovo je prvi put da on dolazi u Prijedor i tog dana će obići i logore smrti ”Keraterm” i ”Omarsku”. Prilika je ovo da se u Prijedoru govori ne samo o ratnim zločinima koji su se desili nego i o ukupnom našem odnosu prema tragediji koja je zadesila Prijedor u toku rata. Razgovarat ćemo i o modelima prevazilaženja te tragedije i u tom kontekstu govoriti o memorijalima, sjećanjimaa, dokumentovanju, pronalasku nestalih osoba, podršci svjedocima i sudovima, statusnim pitanjima žrtava i slično.

Pozivamo vas da nam predložite konkretne teme i pitanja o kojima bi trebali raspravljati na konferenciji i mi ćemo rado uvažiti sve vaše sugestije. Po okončanju konferencije pokušat ćemo vas na ovaj način obavijestiti o svim bitnijim momentima i zaključcima konferencije.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.