Pobuna u Mađarskoj

Na ulicama glavnog mađarskog grada Budimpešte su u noći s ponedjeljka na utorak vidjele scene koje se ne pamte pola stoljeća, odnosno od doba kada su Mađari digli ustanak protiv okrutnog staljinističkog režima, a koji su morali brutalno gušiti sovjetski tenkovi.

Razlog za tako radikalno iskazivanje nezadovoljstva jest otkriće audio-snimke na kojoj mađarski premijer Ferenc Gyurscany netom nakon što je pobijedio na parlamentarnim izborima tvrdi da je njegova Socijalistička stranka (MSP) bezočno lagala birače.

 

Gyurscanyjeva izjava je desničarsku oporbenu stranku “Fidesz” natjerala da zatraži premijerovu ostavku, ali su socijalistički zastupnici u mađarskom parlamentu ostali uz svog vođu i jučer mu izglasali povjerenje.

To, pak, nije zadovoljilo mnoge Mađare koji drže da ih vodi čovjek koji je priznao da ih smatra budalama. Tako su se na ulicama Budimpešte pojavile tisuće demonstranata koje su zahtijevale premijerovu ostavku.

Međutim, dotada mirne demonstracije su eskalirale u orgiju nasilja kada je mala skupina prosvjednika odbijena na vratima državne televizije prilikom pokušaja da njenoj upravi preda peticiju.

Odmah potom su im se pridružile mase, uglavnom mladih, prosvjednika pa je došlo do sukoba s policijskim specijalcima raspoređenim oko zgrade. Policija je na prosvjednike bacala suzavac i koristila vodene topove, ali su prosvjednici uzvraćali kamenjem i bocama.

Nakon određenog vremena policija se povukla, tako dozvolivši prosvjednicima da provale u zgradu televizije. Prema izvješću Reutersovog dopisnika, prosvjednici su se “zadovoljili razbijanjem aparata za prodaju pića i cigareta”, dok u studije nisu ulazili.

Scene poput nasilnog zauzimanja državne televizije, inače, nisu bile rijetkost u postkomunističkim državama 1980-ih i 1990-ih, ali je ovo prvi takav događaj u državi koja je ušla u Europsku Uniju i NATO te se smatra punopravnom članicom zapadnog svijeta.

Gyurcsanyja je zbog incidenta ukorio i sam predsjednik države, Laszlo Solyom, no samo verbalno. Kazavši kako je premijer zemlju doveo u “moralnu krizu”, pogoršavši stvari “prebacivanjem krivnje na druge”, Solyom je svoje sugrađane ipak podsjetio na to da prema mađarskom ustavu nema pravo primjenjivati disciplinske mjere na Gyurcsanyja, kao ni na bilo kojeg drugog političara. Naime, prema mađarskom ustavu, vlada je odgovorna parlamentu, te predsjednik države ističe kako nema nikakve ovlasti reagirati u ovakvoj situaciji.

Mađarski predsjednik u svom je obraćanju povodom incidenta kazao kako Gyurcsany u spornom govoru nije ogradio, te je čak krivnju pokušao prebaciti na druge.

Kako javljaju mađarski mediji, Solyom od premijera očekuje da javno prizna kako je u svom govoru u kojemu priznaje da je lagao svojim državljanima, govorio isključivo o svojoj stranci.

Podsjećamo, na snimci na kojoj govori o tomu da je njegova vlada lagala kako bi osvojila parlamentarne izbore održane u travnju ove godine, a koja je nastala tijekom sastanka Gyurscanyjeve stranke iza zatvorenih vrata, mađarski premijer nije se libio rabiti ni vulgarne izraze, opisavši kako je njegova vlada “zasrala”.

“Nemamo puno izbora. Zaista nemamo, jer smo zasrali. Ne malo, nego puno. Nijedna europska zemlja nije učinila nešto tako praznoglavo kao mi. Evidentno, lagali smo zadnjih godinu i pol do dvije godine. U potpunosti je bilo jasno da ono što smo govorili nije bila istina.” – Gyurscanyjeve su riječi kojima je opisao djelovanje svoje stranke netom nakon što je u to vrijeme vladajuća koalicija lijevog centra, a koju čine njegova Socijalistička stranka i liberalni Slobodni demokrati, ponovno pobijedila na izborima.

Prema izviješćima lokalnih medija i stranih reportera, stanje na ulicama Budimpešte je mirno, ali su sve do 4 sata ujutro trajali žestoki sukobi između policijskih snaga i desetina tisuća prosvjednika.

Prema bolničkim izvorima, u sukobima je ozlijeđeno 102 policajca. Broj ozlijeđenih i uhićenih prosvjednika još nije poznat.

Policija je uspjela ponovno preuzeti nadzor nad zgradom državne televizije, ali su nju prosvjednici prije toga temeljito demolirali i zapalili. Osoblje je ranije bilo prisiljeno pobjeći uz policijsku pratnju, a prekinuto je i emitiranje televizijskog programa.

Premijer Gyurcsani je izjavio da je za 9 sati po lokalnom vremenu sazvan sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti, a najavljen je i sastanak pet parlamentarnih stranaka kako bi se pokušala riješiti kriza.

Međutim predstavnici “Fidseza” su rekli kako će bojkotirati sjednice Parlamenta sve dok Gyurcsani ne podnese ostavku. Predsjednik Mađarske Laszlo Solyom je izjavio da je Gyurcsani “ugrozio mađarsku demokraciju” i da to mora priznati.

U međuvremenu mađarska novinska agencija MTI tvrdi da je ministar pravde Joszef Peterei ponudio ostavku, preuzimajući odgovornost za izbijanje nereda, ali da je premijer to odbio.

Među prosvjednicima su, pak, primijećeni pojedini pripadnici radikalnih desničarskih skupina, uključujući Laszla Toroczkaija, predsjednika grupe “64 županija” koji je rekao da je došlo vrijeme da Mađarskom upravljaju “Mađari, a ne strani kapital”.

Neki od prosvjednika tvrde da je ono što se dogodilo noćas samo proba za “pravu stvar”, odnosno da će ih tokom današnjeg dana “barem dva puta više” biti na ulicama. Osim u Budimpešti, prosvjedi su zabilježeni i u drugim mađarskim gradovima.

U izjavi koju je jutros dao privatnoj TV-postaji TV2, premijer Gyurcsani je ustvrdio da ostaje na svom položaju, a za nerede je optužio oporbu i neodgovorne pojedince koji “traže radikalna rješenja za novonastalu situaciju”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.