Priča o referendumu u etnički očišćenoj Republici Srpskoj


Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling zaprijetio je jučer u Beču predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku da će ga smijeniti ukoliko nastavi pričati o referendumu.

“Ako on nastavi pričati o referendumu, neću imati druge mogućnosti nego ga smijeniti”, kazao je Schwarz-Schilling tokom intervjua za austrijski radio, rečeno je “Dnevnom avazu” u OHR-u. Promjena retorike

Visoki predstavnik, kako je pojasnio Chris Bennett, direktor komunikacija OHR-a, jučer je imao dva intervjua u glavnom gradu Austrije. Pored razgovora za austrijski radio, on je odgovarao i na pitanje lista “Der Standard”, pojasnio je Benet.

Upitan da objasni zaoštravanje retorike visokog predstavnika koji je do sada prilično nezainteresirano pratio sve zapaljiviju izbornu kampanju, direktor komunikacija OHR-a kazao je da politika Schwarz-Schilling nije nekonzistentna.

“Upravo je u “Dnevnom avazu” visoki predstavnik poručio da se ne može etnički očistiti jedan dio BiH, a onda zatražiti referendum. Njegova izjava u Beču samo je nastavak iste politike. Schwarz-Schilling smatra da se rezultati etničkog čišćenja ne mogu i neće priznati. Å to se tiče vaše opaske o navodnoj nezainteresiranosti, za nas je jako važno za vrijeme ove izborne kampanje vidjeti realno stanje u BiH, kako bismo mogli analizirati šta i kako dalje i koje naredne korake poduzeti da bismo vodili pametnu politiku. Time se, na neki način, priprema i teren za dolazak Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH”, istakao je Bennett.
Kršenje Dejtona

Inače, agencije su jučer prenijele kako je Schwarz-Schilling na konferenciji za novinare u Beču rekao da mu mnogi u BiH, ali i u međunarodnoj zajednici, prebacuju to što ne koristi svoje ovlasti prema premijeru RS, koji svojim izjavama o referendumu u tom entitetu krši Dejtonski sporazum.

“Ono što bih mogao uraditi jeste da ga isključim s liste kandidata za naredne izbore. Međutim, trudim se da do toga ne dođe, ograničavajući se samo na verbalnu opomenu Dodiku. Nadam se da će te opomene djelovati i da Dodik neće preći granice dozvoljenog, te da neću imati potrebu do izbora koristiti svoje ovlasti”, rekao je Schwarz-Schilling.

Beograd koristi RS za pritiske

Schwarz-Schilling optužio je zvanični Beograd da instrumentalizira RS u funkciji rješenja za Kosovo.

“Beograd koristi RS kao instrument za vršenje pritiska, tražeći da se, ako se Kosovu uvaži pravo na samoopredjeljenje, pruži isto i Srbima u BiH”, rekao je Schwarz-Schilling.

Kakve sankcije su moguće

Ukoliko bi visoki predstavnik odlučio doista kazniti Dodika, na izboru mu je nekoliko sankcija za kojima može posegnuti. On Dodika može smijeniti sa mjesta premijera RS, također ga može lišiti funkcije lidera u SNSD-u, skinuti ga s liste kandidata na predstojećim izborima, te mu zabraniti politički rad.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.