Novo razbijanje stakala na prozorima čaršijske džamije u Prijedoru


U nedjelju iza 12 h primjećeno je novo razbijanje stakala na prozorima Čaršijske džamije. Pretpostavlja se da je do incidenta razbijaja dva okna na srednjem prozoru u gornjem redu prozora okrenutih prema šetalištu došlo u noćnim periodima između subote i nedjelje.

Radi se o trećem incidentu na tom objektu u ovoj godini, tačnije od 20.maja ove godine, a samo taj prvi incident u maju je i jedini u godinama povratka gdje su počinioci pronađeni i javnost sa tim rezultatima upoznata. Ovo je inače 15. (petnaesti) incident na vjerske objekte u Prijedoru u posljednje dvije godine, a sa svim ovim incidentima, pismenim dopisima i zahtjevima za jačanje bezbjednosti i zaštitu vjerske imovine, su blagovremeno informisane nadležne istražne i odgovorne domaće i međunarodne ustanove.

Poznato je da je dva dana prije incidenta, u sklopu radnog predramazanskog sastanka sa imamima bihaćkog i banjalučkog muftijstva, Čaršijsku džamiju posjetio rejs-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

No, široj javnosti, iz tehničkih razloga vezanih za proces sancije, nije bilo pravovremeno najavljeno da je u petak navečer, između akšama i jacije, obavljena, na nivou Medžlisa zajednička svečanost učenja mevluda povodom mubarek noći Lejle-i Berata.

To je prvi mevlud u tom objektu nakon njenog rušenja ‘92. godine, dakle, te noći su se po prvi put učili salavati na Poslanika Muhammeda as i slušali recitati mevluda nakon više od 14 godina.

Tu čast su, pored skromne posjete džematlija, uglavnom sastavljenih iz susjednih džemata, a koja je popunila jedva četvrtinu kapaciteta džamije – imali imami sa Medžlisa Prijedor, tačnije iz Zagrada, Čejreka, Donje Puharske, Čarakova, Rizvanovića, Rakovčana i Gomjenice, pa i gosti: tri mlada vanredna studenta Islamske pedagoške akademije iz Bihaća su svojim lijepim avazima dali doprinos ovoj svečanosti.

Proučen je i jasin-i-šerif i namjenjen merhumima Čaršijskog džemata i šehidima, ali i svim ostalim šehidima. Prisutne je vrlo brzo ponio zanos zajednički učenih salavata i tekbira pa su zarosile i prve suze na licima starijih posjetitelja.

Tom prilikom je zvanično najavljeno da će se ovog ramazana, također po prvi put nakon 16 godina, redovno obavljati teravih namaz, a u periodu pred teraviju će se učiti mukabela. Teravih namaze će honorarno obavljati Husejn ef. Velić, koji je vjeroučitelj islamske vjeronauke u nekoliko škola u Prijedoru i okolini.

Također, Husejn ef. je obavljao i džuma namaze honorarno sve od Kurban-bajrama. Nažalost, kontinuitet džuma-namaza je četiri puta prekinut jer je građevinski odbor insistirao da se radi grijanje u junu mjesecu ove godine, a za očekivati je da će sad, uz ramazan, podno grijanje dobro doći. Stepenice koje vode ka mahfilu još nisu završene i trebalo bi, kako kažu, do ramazana, akoBogda, da i to bude gotovo. A u toku je, kao što se i vidi na slici u gornjem lijevom uglu džamije, rad na specijalnoj drvoreznoj dekoraciji plafona oko glavnog lustera.

Obzirom da se sve ove aktivnosti u ovoj džamiji ustvari vode na par metara od glavnog prijedorskog šetališta bivše Titove ulice, nadamo se da će ove nemile situacije odgovorni bezbjedonosni organi preventivno i na drugi adekvatan način spriječiti.

M.H. i A.B.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.