Na internetu nova snimka al-Qaide o planiranju napada 11. septembra


Na internetu se u nedjelju navečer, u predvečerje pete obljetnice terorističih napada na SAD 11. septembra, pojavila 55-minutna videosnimka s do sada neobjavljenim snimkama nasmiješenog Osame bin Ladena i drugih zapovjednika al-Qaide kako u jednom planinskom kampu, navodno, planiraju napade na New York i Washington.

Dokumentarna snimka s engleskim prijevodom (titlom) vrlo je duga i sofisticirane predukcijske kvalitete pa se može usporediti s ranijim videosnimkama koje je u svijet odašiljala al-Qaida.

 

“Napadi 11. septembra nisu planirani ispred računalnih monitora ili radarskih ekrana, niti unutar vojnog zapovjedništva i kontrolnih centara, već se sve događalo pod božanskom zaštitom i u atmosferi ispunjenoj bratskim osjećajima… i ljubavi za požrtvovni život”, kaže na snimci nepoznati narator.

Snimka prikazuje vođu al-Qaide u razgovoru sa svojim suborcima u planinskom kampu za koji se smatra da je u Afganistanu, ali i američkog potpredsjednika Dicka Cheneya kako brani svoj bivši posao u naftnoj kompaniji Halliburton te predsjednika Georga W. Busha tijekom inauguracije.

Isječke te snimke prikazala je televizija Al-Jazeera u četvrtak, a al-Qaida je poručila da će kasnije na internetu pustiti cijelu snimku. Videosnimka se na internetu pojavila u nedjelju, a označena je amblemom As-Sahab, al-Qaidinim medijskim znakom.

Snimka prikazuje i zadnje izjave dvojice otmičara zrakoplova 11. septembra, Wail al-Shehrija i Hamze al-Ghamdija, te bin Ladena kako šeta po kampu popraćen uzvicima svojih pristalica.

“Među pobožnom skupinom koja je odgovorila pozivu Alaha i pozivu njegovog poslanika su i heroji 11. septembra koji su tintom svoje krvi napisali najveće stranice u modernoj povijesti”, kaže narator, govoreći o otmičarima koji su se zrakoplovima obrušili na Pentagon i Svjetski trgovački centar (WTC).

Na snimci u kameru govore i al-Shehri i al-Ghamdi, a iza njih su montirane snimke rušenja tornjeva WTC-a te Pentagona u plamenu. Obojica poručuju kako se Muslimani moraju dići na oružje i boriti se protiv Zapada.

“Ako Džihad danas nije obveza (za Muslimane) kada je?”, kaže al-Shehri, pozivajući na borbu Muslimane u Bosni, Afganistanu i Čečeniji.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.