Novo razbijanje stakala na prozorima čaršijske džamije u Prijedoru


U nedjelju iza 12 h primjećeno je novo razbijanje stakala na prozorima Čaršijske džamije. Pretpostavlja se da je do incidenta razbijaja dva okna na srednjem prozoru u gornjem redu prozora okrenutih prema šetalištu došlo u noćnim periodima između subote i nedjelje.

Radi se o trećem incidentu na tom objektu u ovoj godini, tačnije od 20.maja ove godine, a samo taj prvi incident u maju je i jedini u godinama povratka gdje su počinioci pronađeni i javnost sa tim rezultatima upoznata. Ovo je inače 15. (petnaesti) incident na vjerske objekte u Prijedoru u posljednje dvije godine, a sa svim ovim incidentima, pismenim dopisima i zahtjevima za jačanje bezbjednosti i zaštitu vjerske imovine, su blagovremeno informisane nadležne istražne i odgovorne domaće i međunarodne ustanove.

Poznato je da je dva dana prije incidenta, u sklopu radnog predramazanskog sastanka sa imamima bihaćkog i banjalučkog muftijstva, Čaršijsku džamiju posjetio rejs-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

No, široj javnosti, iz tehničkih razloga vezanih za proces sancije, nije bilo pravovremeno najavljeno da je u petak navečer, između akšama i jacije, obavljena, na nivou Medžlisa zajednička svečanost učenja mevluda povodom mubarek noći Lejle-i Berata.

To je prvi mevlud u tom objektu nakon njenog rušenja ‘92. godine, dakle, te noći su se po prvi put učili salavati na Poslanika Muhammeda as i slušali recitati mevluda nakon više od 14 godina.

Tu čast su, pored skromne posjete džematlija, uglavnom sastavljenih iz susjednih džemata, a koja je popunila jedva četvrtinu kapaciteta džamije – imali imami sa Medžlisa Prijedor, tačnije iz Zagrada, Čejreka, Donje Puharske, Čarakova, Rizvanovića, Rakovčana i Gomjenice, pa i gosti: tri mlada vanredna studenta Islamske pedagoške akademije iz Bihaća su svojim lijepim avazima dali doprinos ovoj svečanosti.

Proučen je i jasin-i-šerif i namjenjen merhumima Čaršijskog džemata i šehidima, ali i svim ostalim šehidima. Prisutne je vrlo brzo ponio zanos zajednički učenih salavata i tekbira pa su zarosile i prve suze na licima starijih posjetitelja.

Tom prilikom je zvanično najavljeno da će se ovog ramazana, također po prvi put nakon 16 godina, redovno obavljati teravih namaz, a u periodu pred teraviju će se učiti mukabela. Teravih namaze će honorarno obavljati Husejn ef. Velić, koji je vjeroučitelj islamske vjeronauke u nekoliko škola u Prijedoru i okolini.

Također, Husejn ef. je obavljao i džuma namaze honorarno sve od Kurban-bajrama. Nažalost, kontinuitet džuma-namaza je četiri puta prekinut jer je građevinski odbor insistirao da se radi grijanje u junu mjesecu ove godine, a za očekivati je da će sad, uz ramazan, podno grijanje dobro doći. Stepenice koje vode ka mahfilu još nisu završene i trebalo bi, kako kažu, do ramazana, akoBogda, da i to bude gotovo. A u toku je, kao što se i vidi na slici u gornjem lijevom uglu džamije, rad na specijalnoj drvoreznoj dekoraciji plafona oko glavnog lustera.

Obzirom da se sve ove aktivnosti u ovoj džamiji ustvari vode na par metara od glavnog prijedorskog šetališta bivše Titove ulice, nadamo se da će ove nemile situacije odgovorni bezbjedonosni organi preventivno i na drugi adekvatan način spriječiti.

M.H. i A.B.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.