Amerika izručuje Å aćirbegovića


Nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Muhamed Å aćirbegović, kojega vlasti u Sarajevu sumnjiče za pronevjeru velike svote novca iz državnog proračuna, bit će izručen
bosanskohercegovačkom pravosuđu, prenijeli su u srijedu sarajevski mediji.

Odluku o Å aćirbegovićevu izručenju u ponedjeljak je donio Okružni sud u New Yorku, gdje bivši diplomat živi godinama. Informaciju o Å aćirbegovićevu izručenju potvrdila je, kako se navodi, i njegova obitelj te je odluka sutkinje Barbare Jones bila nakon gotovo godinu dana razmatranja žalbe na istu odluku, koju je drugi sudac donio tri godine prije.

 

Istragu protiv M. Å aćirbegovića, koji je obnašao i dužnost veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima, otvorio je Županijski sud u Sarajevu 2003. godine, a nakon toga predmet je preuzelo državno tužiteljstvo BiH.

Glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako se slučajem bavi posebni odjel za borbu protiv organizirana kriminala i korupcije, no nije mogao precizirati kada bi se moglo očekivati i hoće li uopće biti i službeno podnošenje optužnice.

Kaznena prijava protiv M. Å aćirbegovića podnesena je nakon što je posebno povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je provjeravalo rad misije BiH pri UN-u u New Yorku, ustanovilo manjak od gotovo dva i pol milijuna dolara.

Na ponovljene zahtjeve iz Sarajeva da obrazloži utrošak novca i uočeni manjak, Å aćirbegović se nikad nije očitovao, a uporno je izbjegavao doći u Sarajevo kako bi odgovorio na optužbe.

S obzirom na to da je američki državljanin, vlasti u Sarajevu zatražile su njegovo izručenje od newyorškog suda.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.