Danas počinje nastava


Većina osnovnih i srednjih škola u BiH danas će početi s nastavom u novoj školskoj 2006/2007. godini.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su potvrdili da će naredna školska godina za učenike osnovnih škola trajati do 8. juna, a za učenike završnih razreda srednjih škola do 11. maja 2007. godine.

Prvo polugodište u školama u RS trajaće do 29. decembra, dok će drugo, nakon zimskog raspusta, početi 22. januara. Iz federalnog Ministarstva obrazovanja su naveli da osnovne škole u Federaciji ukupno pohađa oko 260.000 učenika, dok u srednje škole ide njih oko 120.000.

Prema riječima Duške Golić, portparola Ministarstva prosvjete i kulture, u prvi razred reformisanog osnovnog obrazovanja u RS upisano je oko 11.500 učenika, koji će pohađati jednu od 205 osnovnih škola širom RS. Devetogodišnje obrazovanje ni ove školske godine neće biti uvedeno u Zapadnohercegovačkom i Srednjobosanskom kantonu (SBK), dok su ovu zakonsku obavezu u novoj školskoj godini ispunili Livanjski, Posavski i Hercegovačko-neretvanski kanton.

“Devetogodišnje obrazovanje počeće naredne školske godine, ukoliko naša vlada za ovo osigura stavku u proračunu. Uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja je složen posao. Zahtijeva prostor, kadrove, namještaj za malu djecu, promjenu legislative”, rekao je Zoran Matošević, pomoćnik ministra obrazovanja SBK.

Enes Hasanagić, pomoćnik ministra obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona, istakao je da je devetogodišnje obrazovanje u ovom kantonu uvedeno prije dvije godine u školama koje rade po bosanskom planu i programu, ali da je od ove godine obavezno i za škole koje rade po hrvatskom planu i programu.

“U Stocu i nekim drugim općinama odlučeno je da ne uvedu devetogodišnje obrazovanje. Ovo pravdaju nedostatkom novca. Ali odluka Vlade mora se ispoštovati. Oni koji to ne budu učinili snosiće sankcije, a direktori će biti razriješeni”, poručio je Hasanagić.

Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju obavezao je sve obrazovne vlasti da do juna 2004. godine stvore uslove za otpočinjanje devetogodišnje osnovne škole. Ovu obavezu odmah je ispoštovalo preostalih pet kantona.

Kada je riječ o srednjim školama, u Ministartvu prosvjete i kulture RS navode da je i ove godine najveći interes bio za gimnaziju, medicinsku i ekonomsku srednju školu, koje su mahom popunjene već u junskom roku.
Prve razrede 86 srednjih škola u RS ove godine pohađaće oko 15.039 učenika, od čega 12.077 u srednje stručne škole i tehničke škole i 2.962 učenika u gimnazije.

“Za ovu školsku godinu predviđen je nešto veći broj mjesta za upis u prve razrede srednje škole, od broja svršenih osnovaca, kako bi svi učenici koji su završili osnovno obrazovanje mogli biti upisani”, navela je Golićeva.
Å kolskom zvonu, koje će najaviti početak nastave, najviše će se obradovati prvačići, a za njih će danas u većini škola u RS biti upriličeni svečani prijemi.

Ljubomir Starčević, direktor OÅ  “Ivo Andrić ” u Banjoj Luci, istakao je da su u ovoj školi izvršene sve pripreme za početak nove školske godine i dolazak nove generacije prvačića.

Danas jedino neće početi nastava u Sarajevskom kantonu.
U Kantonu Sarajevo nastava je počela u petak, osim u Tursko-bosanskom koledžu, u kojem školska godina počinje 18. septembra, te u Osnovnoj školi “Gazaz”, koja s nastavom kreće danas.

 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.