Maksimalna suma za finansiranje izborne kampanje 3 miliona KM


Iznos novca koji političke stranke mogu potrošiti tokom tekuće izborne kampanje vezan je za broj registriranih birača u izbornim jedinicama u kojima one imaju svoje kandidate, a maksimalna moguća suma iznosi tri miliona KM.

Kako je danas u razgovoru za Agenciju FENA izjavio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić (CIKBiH), stranke mogu potrošiti 30 feninga po biraču za entitetski i državni nivo vlasti, uključujući izbore za članove Predsjedništva BiH te predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, odnosno 20 feninga po biraču na kantonalnom nivou. Upravo iz tog razloga CIKBiH je nedavno i objavio broj birača po izbornim jedinicama. Maksimalni iznos tokom ove kampanje može potrošiti jedino SDPBiH, jer ova stranka ima kandidate za sve nivoe vlasti. Od ostalih stranaka, naprimjer, SDA može potrošiti oko 2,2 miliona KM, jer ova stranka nema kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na svim prethodnim izborima iznos koji stranke mogu potrošiti tokom kampanje je bio marka po biraču, a ograničenja su uvedena da se politički subjekti tokom kampanje koliko-toliko stave u ravnopravan položaj te da kampanja malih stranaka ne bi bila u potpunoj sjeni velikih, naveo je Petrić, dodajući da je ovaj model sličan onome u Sloveniji.

Odgovarajući na neke napise u medijima da bi bilo bolje da CIKBiH daje novac u druge svrhe a ne strankama, Petrić je naglasio da CIKBiH niti bilo koji drugi organ ne odobrava bilo kakav iznos iz javnih fondova, nego se ovdje radi o tome koliko stranke mogu potrošiti svog novca ako ga imaju.

On je upozorio da su zabranjeni izvori finansiranja političkih stranaka, i to ne samo tokom kampanje, državni organi, uključujući mjesne zajednice, preduzeća s više od 25 posto državnog kapitala, humanitarne organizacije i vjerske zajednice.

U slučaju kršenja ovih odredbi o finansiranju stranaka, CIKBiH je ovlašten da izrekne sankciju do trostrukog iznosa od zabranjenog priloga.

Za ostale pravne i fizičke subjekte postoji ograničenje u visini priloga političkoj stranci, koji na godišnjem nivou ne smije biti veći od osam prosječnih plaća.

Za svako ostalo kršenje odredbi Zakona o finansiranju stranaka i odredbi Izbornog zakona CIKBiH može izreći kaznu do 10.000 KM.

Petrić navodi da je CIKBiH u proteklih godinu dana izrekao 40 kazni za ove prekršaje, od kojih su 35 već pravosnažni i većinom izvršeni. Najčešći prekršaji su bili vezani za kašnjanje finansijskih izvještaja, a kazne su se kretale od 1.000 do 3.000 KM.

U najgorem slučaju, ukoliko neka stranka onemogući finansijsku reviziju, može joj se zabraniti učešće na sljedećim izborima, kazao je za Agenciju FENA predsjednik CIKBiH Branko Petrić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.