SP 2006: Italija svjetski prvak


Nogometna reprezentacija Italije po četvrti put osvojila je naslov svjetskog prvaka. Italijani su u finalnoj utakmici 18. svjetskog prvenstva u Berlinu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 6:4 pobijedili selekciju Francuske. U regularnom toku susret je završen rezultatom 1:1 (1:1).

“Tricolori” su došli u vodstvo već u sedmom minutu nakon što je Materazzi neoprezno oborio Maludu u svom kaznenom prostoru. Zinedine Zidane loptu nije uspio da ubaci u mrežu, ali je nakon njegovog jedanaesterca ona, odbijena od prečke, ipak prešla cijelim obimom gol-liniju te su izabranici selektora Domenecha došli do neočekivano ranog vođstva.

Na izjednačenje se nije dugo čekalo jer je Marko Materazzi svoju grešku u ispravio pogotkom u 19. minutu kada je nakon kornera nadvisio u skoku Vijeru i preciznim udarcem glavom savladao Bartheza.

Na odmor se se otišlo rezultatom 1:1 iako su “azzuri” imali dobru priliku da u 36. minutu dođu u vodstvo kada je Luca Toni, također nakon udarca iz ugla, glavom zahvatio loptu koja je pogodila prečku.

U drugom poluvremenu, osim Buffonove odbrane Henryjevog šuta i opasnog slobodnog udaca Pirla nije bilo ozbiljnijih prilika, te je utakmica ušla u produžetke.

U prvom produžetku Ribery je propustio šansu poslavši loptu pokraj stative, da bi potom Buffon zaustavio pokušaj glavom Zidana, koji je u 110. minutu neshvatljivo reagovao na provokaciju Materazzija – udarivši ga glavom u grudi zbog čega je isključen u svom posljednjem nastupu u karijeri.

“Azzuri” nisu uspjeli da iskoriste brojčanu nadmoć u posljdenih 10 minuta, nakon čega se pristupilo se izvođenju jedanaesteraca u kojima su za nove svjetske prvake uspješni bili su Pirlo, Materazzi, Derossi, Delpiero i Grosso, kod Francuza precizni su bili Wiltord, Abidal i Sagnoll dok je tragičar bio David Trezeguet, koji je pogodio prečku u drugoj seriji.

Pobjendički pehar kapitenu italijanske reprezentacije Fabiju Cannavaru uručio je predsjednik UEFE Lenart Johanson.

Olimpijski stadion Berlin, gledalaca 69.000, sudije: Elizondo, Garcia, Otero (svi Argentina).
Strijelci: 0:1 Zidane (7., 11-m), 1:1 Materazzi (19.).
Jedanaesterci: 2:1 Pirlo, 2:2 Wiltord, 3:2 Materazzi, Trezeguet – , 4:2 De Rossi, 4:3 Abidal, 5:3 Del Piero, 5:4 Sagnol, 6:4 Grosso.
Italija: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso, Camoranesi (od 86. Del Piero), Gattuso, Pirlo, Perrotta (od 61. Iaquinta), Totti (od 61. De Rossi), Toni.
Francuska: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal, Vieira (od 57. Diarra), Makelele, Ribery (od 100. Trezeguet), Zidane, Malouda, Henry (od 107. Wiltord).
Žuti kartoni: Zambrotta; Sagnol, Diarra, Makelele.
Crveni karton: Zidane (110.).

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.