SP 2006: Njemačka – Portugal 3:1

Zahvaljujući golovima Bastiana Schweinsteigera i autogolu Petita Njemačka je uspjela doći do pobjede nad Portugalom u susretu za treće mjesto, koji je u subotu navečer odigran u Stuttgartu.

Na velebnom stadionu u Stuttgartu Njemačka je pred svojom publikom i bez svog kapetana Ballacka osvojila broncu u susretu protiv izabranika Luiza Felipea Scolarija.

 

Nakon beskrvnog prvog poluvremena, koje je obilježilo samo nekoliko izglednijih prilika i nešto bolja igra Nijemaca, drugo poluvrijeme donijelo je čak četiri gola.

Prva velika prilika na susretu pripala je Portugalcima u 15. minuti. Sabrosa je s 25 metara krasno proigrao Pauletu, koji je ušao u šesnaesterac po lijevoj strani i dobro pucao, ali Kahn je još bolje obranio.

Pet minuta kasnije uzvratili su Nijemci, Kehl je s 20-tak metara uputio izuzetno neugodan udarac, ravno pod gredu, koji je Ricardo “skinuo” krajnjim naporom.

Ricardo se još jednom istaknuo u 25. minuti, kad je nakon slobodnog udarca sa samog ruba šesnaesterca silovito pucao Podolski.

U 33. minuti Deco je fantastično ubacio iz kornera, lopta je preletjela peterac, ali nitko od portugalskih igrača nije stigao do nje.

Desetak minuta prije kraja prvog poluvremena tempo susreta je pao, pa je tako prvih 45 minuta susreta proteklo bez pogodaka. Nijemci su pokazali nešto bolju igru, ali ni Portugalci nisu ostali bez svojih prilika.

Drugo poluvrijeme nešto su bolje otvorili Portugalci, “zaradivši” slobodan udarac na 18 metara od gola. Izvođač je bio Sabrosa, pucao je preko živog zida ali i malo preko gola.

U 52. minuti Portugalci su ubilježili svoju dotad najbolju šansu. Cristiano Ronaldo je krasno proigrao Pauletu u šesnaestecu, napadač je “okrenuo” svog čuvara, ali potom je mlako pucao ravno u Kahna, iako je imao slobodnog Ronalda na 11 metara.

0:1 – Nijemci su svoju prvu priliku u drugom poluvremenu pretvorili u gol. Schweinsteiger je u 58. minuti prošao po lijevoj strani, prošao Ferreiru i s 20-tak metara preciznim udarcem svladao Ricarda. Portugalski vratar prvotno je krenuo u krivu stranu, tako da pogodak donekle ide i njemu na dušu.

0:2 – Kakva nesreća Portugalaca u 61. minuti! Schweinsteiger je iz slobodnog udarca s 20 metara iskosa s lijeve strane tukao prema golu, a Petit je nespretno skrenuo loptu iza leđa Ricarda.

Scolari je s klupe reagirao uvođenjem Nuna Gomesa umjesto Nuna Valentea. Portugal je zaigrao otvorenije, što je Nijemcima otvarilo mogućnosti za opasne kontranapade.

Klinsmann je u 65. minuti u igru uveo Neuvillea umjesto Klosea, koji se tako oprostio od SP-a. No, Klose će s pet pogodaka vjerojatno osvojiti Zlatnu kopačku.

Svoj posljednji potez Scolari je povukao u 77 minuti, umjesto indisponiranog Paulete uveo je Luisa Figa.

0:3 – U 80. minuti Schweinsteiger je definitivno potvrdio da će susret protiv Portugala biti njegova utakmica života. Nijemac je s oko 25 metara silovito odapeo i po treći put svladao Ricarda.

Odmah potom Klinsmann je izveo Schweinsteigera iz igre, a njemačka publika nagradila ga je gromoglasnim pljeskom i ovacijama. Umjesto njega u igru je ušao Hitzlsperger.

Potkraj susreta Cristiano Ronaldo je u više navrata iz daljine pokušao svladati Kahna, ali njemački vratar svaki put je bio na mjestu.

1:3 – U 88. minuti Portugalci su ipak uspjeli postići počasni pogodak. Figo je desne strane prekrasno ubacio za Nuna Gomesa, koji glavom iz blizine pogađa za 1:3.

No, za potpuni preokret bilo je prekasno i Njemačka je zasluženo došla do bronce.

Njemačka: Kahn, Jansen, Nowotny, Kehl, Schweinsteiger, Frings, Lahm, Schneider, Podolski, Metzelder, Klose

Portugal: Ricardo, Ferreira, Meira, Costa, Costinha, Pauleta, SImao Sabrosa, Nuno Valente, C. Ronaldo, Maniche, Deco

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.