SP 2006: Italija svjetski prvak


Nogometna reprezentacija Italije po četvrti put osvojila je naslov svjetskog prvaka. Italijani su u finalnoj utakmici 18. svjetskog prvenstva u Berlinu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 6:4 pobijedili selekciju Francuske. U regularnom toku susret je završen rezultatom 1:1 (1:1).

“Tricolori” su došli u vodstvo već u sedmom minutu nakon što je Materazzi neoprezno oborio Maludu u svom kaznenom prostoru. Zinedine Zidane loptu nije uspio da ubaci u mrežu, ali je nakon njegovog jedanaesterca ona, odbijena od prečke, ipak prešla cijelim obimom gol-liniju te su izabranici selektora Domenecha došli do neočekivano ranog vođstva.

Na izjednačenje se nije dugo čekalo jer je Marko Materazzi svoju grešku u ispravio pogotkom u 19. minutu kada je nakon kornera nadvisio u skoku Vijeru i preciznim udarcem glavom savladao Bartheza.

Na odmor se se otišlo rezultatom 1:1 iako su “azzuri” imali dobru priliku da u 36. minutu dođu u vodstvo kada je Luca Toni, također nakon udarca iz ugla, glavom zahvatio loptu koja je pogodila prečku.

U drugom poluvremenu, osim Buffonove odbrane Henryjevog šuta i opasnog slobodnog udaca Pirla nije bilo ozbiljnijih prilika, te je utakmica ušla u produžetke.

U prvom produžetku Ribery je propustio šansu poslavši loptu pokraj stative, da bi potom Buffon zaustavio pokušaj glavom Zidana, koji je u 110. minutu neshvatljivo reagovao na provokaciju Materazzija – udarivši ga glavom u grudi zbog čega je isključen u svom posljednjem nastupu u karijeri.

“Azzuri” nisu uspjeli da iskoriste brojčanu nadmoć u posljdenih 10 minuta, nakon čega se pristupilo se izvođenju jedanaesteraca u kojima su za nove svjetske prvake uspješni bili su Pirlo, Materazzi, Derossi, Delpiero i Grosso, kod Francuza precizni su bili Wiltord, Abidal i Sagnoll dok je tragičar bio David Trezeguet, koji je pogodio prečku u drugoj seriji.

Pobjendički pehar kapitenu italijanske reprezentacije Fabiju Cannavaru uručio je predsjednik UEFE Lenart Johanson.

Olimpijski stadion Berlin, gledalaca 69.000, sudije: Elizondo, Garcia, Otero (svi Argentina).
Strijelci: 0:1 Zidane (7., 11-m), 1:1 Materazzi (19.).
Jedanaesterci: 2:1 Pirlo, 2:2 Wiltord, 3:2 Materazzi, Trezeguet – , 4:2 De Rossi, 4:3 Abidal, 5:3 Del Piero, 5:4 Sagnol, 6:4 Grosso.
Italija: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso, Camoranesi (od 86. Del Piero), Gattuso, Pirlo, Perrotta (od 61. Iaquinta), Totti (od 61. De Rossi), Toni.
Francuska: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal, Vieira (od 57. Diarra), Makelele, Ribery (od 100. Trezeguet), Zidane, Malouda, Henry (od 107. Wiltord).
Žuti kartoni: Zambrotta; Sagnol, Diarra, Makelele.
Crveni karton: Zidane (110.).

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.