U ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji


U srijedu u ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji koja je uvjetovana prije svega punom suradnjom s Haškim sudom, te hapšenjem haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Zakonom o financiranju operacija u inozemstvu za 2006. godinu, koji je američki Kongres usvojio u studenome prošle godine, Srbiji je namijenjeno 75 miliona dolara. U Zakonu, u posebnom odjeljku “Fondovi za Srbiju”, kao prvi uvjet za nastavak pomoći nakon 31. maja ove godine navedena je “suradnja s Haškim sudom, uključujući pristup istražitelja, predaju dokumenata, uhićenje i izručivanje optuženih ili pomoć u njihovom uhićenju, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, osim ako državna tajnica utvrdi i izvijesti da ti pojedinci više ne borave u Srbiji”.

Nastavak američke pomoći Srbiji uvjetovan je i poduzimanjem koraka, u skladu s Daytonskim sporazumom, za prekid novčane, političke, sigurnosne i druge podrške institucijama u Republici Srpskoj, kao i “poduzimanje koraka u primjeni politike koja odražava poštivanje prava manjina i vladavine zakona” u Srbiji.

Prvi put američka pomoć Srbiji je odobrena 2001. godine, odmah nakon uhićenja bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a pomoć je potpuno izostala u ožujku 2004. godine, zbog nesuradnje s Haškim sudom, da bi u siječnju prošle godine zbog istog razloga najprije bilo suspendirano deset milijuna dolara pomoći Srbiji, ali je u lipnju državna tajnica Condoleezza Rice donijela odluku o odmrzavanju tog novca, zbog ocjene da je Srbija “učinila puno na ispunjavanju traženih uvjeta, uključujući i izručenje 12 optuženih” Haškom sudu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.