SCG nije ispunila obaveze prema ICTY-u


Američka državna tajnica Condoleezza Rice nije dala certifikaciju vladi Srbije i Crne Gore da sarađuje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu i pozvala je Beograd da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Nakon ove odluke vlada Srbije neće dobiti, kako je saopćio State Department, sedam miliona dolara američke pomoći koja je bila predviđena za 2006. godinu. Naglašava se da će biti nastavljena humanitarna pomoć srpskom narodu kao i pomoć za jačanje demokratije onima koji se nastoje osloboditi prošlosti i okrenuti budućnosti.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormak kazao je da je nakon juna 2005. godine izostala suštinska saradnja SCG s ICTY-em.

Istovremeno se naglašava da SAD želi ojačati odnose sa Srbijom i pomoći joj da u potpunosti bude uspješna, sigurna i demokratska nacija integrirana u euroatlantske strukture. Srbija mora ispuniti svoje međunarodne obaveze, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

On je pozvao Beograd da u potpunosti sarađuje s ICTY-em, uključujući hapšenje i izručenje Ratka Mladića kako bi se suočio s pravdom.

Condoleezza Rice je izrazila spremnost da preispita svoju odluku ako vlada Srbije i Crne Gore ubuduće demonstrira saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.