U ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji


U srijedu u ponoć ističe rok za potvrdu američke pomoći Srbiji koja je uvjetovana prije svega punom suradnjom s Haškim sudom, te hapšenjem haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Zakonom o financiranju operacija u inozemstvu za 2006. godinu, koji je američki Kongres usvojio u studenome prošle godine, Srbiji je namijenjeno 75 miliona dolara. U Zakonu, u posebnom odjeljku “Fondovi za Srbiju”, kao prvi uvjet za nastavak pomoći nakon 31. maja ove godine navedena je “suradnja s Haškim sudom, uključujući pristup istražitelja, predaju dokumenata, uhićenje i izručivanje optuženih ili pomoć u njihovom uhićenju, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, osim ako državna tajnica utvrdi i izvijesti da ti pojedinci više ne borave u Srbiji”.

Nastavak američke pomoći Srbiji uvjetovan je i poduzimanjem koraka, u skladu s Daytonskim sporazumom, za prekid novčane, političke, sigurnosne i druge podrške institucijama u Republici Srpskoj, kao i “poduzimanje koraka u primjeni politike koja odražava poštivanje prava manjina i vladavine zakona” u Srbiji.

Prvi put američka pomoć Srbiji je odobrena 2001. godine, odmah nakon uhićenja bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a pomoć je potpuno izostala u ožujku 2004. godine, zbog nesuradnje s Haškim sudom, da bi u siječnju prošle godine zbog istog razloga najprije bilo suspendirano deset milijuna dolara pomoći Srbiji, ali je u lipnju državna tajnica Condoleezza Rice donijela odluku o odmrzavanju tog novca, zbog ocjene da je Srbija “učinila puno na ispunjavanju traženih uvjeta, uključujući i izručenje 12 optuženih” Haškom sudu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.