KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Imam dobrog druga, žali mi se na vrijeme, kaže;” Brate, idu dani, idu i sedmice, ma i godine, sad pa sad… Evo ima više od dvadeset godina od kako smo se vratili u Kozarac a kao da su jučer bili dani kad smo čistili prve ruševine. Al’ brate, mjesec nikako da prođe, prvi i platu nikako dočekati.”

I zaista, ne znam ni šta bih mu rekao, idu godine, nižu se dani. Evo, pri kraju je drugi mjesec u godini a kao da smo jučer, negdje prije Nove godine, razgovarali o nekim planovima i aktivnostima. Dan za dan, u ovoj zimskoj kolotečini prođe skoro dva mjeseca a mi još uvijek razmišljamo hoćemo li šta sijati? Pa, ako planiramo je li onda vrijeme da se njive oru i pripremaju?

Ovih dana, nisu bili najbolji uslovi za fotografisanje, a bilo mi je i lakše otići na FB profil našeg kozarčanina, mladog Ajdina Šilda III Mujkanovića i naravno, bez pitanja, kad može Dnevni Avaz, zašto ne mogu i ja, uzeti mu slike sa zida za ovaj Jutarnji trač…

Iskreno se nadam da će mi Ajdin halaliti, barem ću ga potpisati 🙂 a bila mi je i želja da ga ovako predstavim, svaka čast što bi rekli ljudi…

I evo već razmišljam o posteru za ovogodišnji turnir u basketu 🙂

 

U ovim zimskim danima bez snijega, teško je naći štogod dobra da pišeš o tome a ukažeš li slučajno na kakvo zlo ili nepravdu odmah možeš pripremiti leđa da ti čaršija može guliti kožu.

I probudi to tako, nekako s proljeća, onog mrava u meni i neda mi mira…

Osim jutarnjeg tračanja na kafama po kafanama i u WhatsApp grupama, nema nekih većih promjena u svakodnevnoj kolotečini, ništa novo ni šokantno podno kozaračkog kamena.

Rekreacija je jedan od načina kako se okupljamo, družimo i zabavljamo u ovim vremenima kada se nema nekog velikog izbora za aktivnosti. Pored fudbala, koji igra više ekipa u nekoliko termina, pokrenut je projekt “Ping pong za bolje međusobno upoznavanje” koji se realizuje u saradnji Humanitarne organizacije Kozarac, Udruženja građana “Optimisti2004-Kozarac” i Osnovne škole “Kozarac”.

Cilj projekta je uključivanje mladih koji žive u riziku od socijalne isključenosti u zajednicu kroz besplatne sportske aktivnosti i na taj način uključiti što veći broj mladih u sport i sve ono što sport nosi, a to je i nadmetanje i pobjeda i poraz, ali i druženje i jedan zdrav život.

Također sa ciljem osvještavanja građana o važnosti projekta kojim se želi postići unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih koji žive u riziku od socijalne isključenosti, te svih osoba u nepovoljnom položaju.

Ovim projektom obezbjeđeni su besplatni termini za igru, dva puta sedmično u trajanju od dva sata, utorkom od 17-19 sati i petkom od 16-18 sati i igraće se do kraja mjeseca marta kada je planiran i turnir kao završni događaj projekta, gdje će mladi, kroz takmičenje na turniru imati priliku prikazati usvojena znanja, družiti se i zabaviti a najuspješniji učesnici dobiće simbolične nagrade i diplome.

Za sad nam ide super i već se osjeća potreba za četvrtim stolom.

Aktivni su bili i naši vatrogasci, u cilju jačanja vlastitih kapaciteta organizovali su vježbu sa pripravnicima jedinice radi upoznavanja sa opremom, radom na brzinskim crijevima i radom prilikom gašenja pjenom.

Naši najmlađi fudbaleri  Djeca FK Bratstva Kozarac igrali su u nedelju  prijateljsku utakmicu sa ekipom Radnik Urije. Klub se raduje svakom pozivu i trudi odazvati se svima koji žele dobru suradnju . Rezultat je tu najmanje bitan😊 a ovaj put ubjedljivo su pobjedili. I zato im čestitamo!


I recimo da  su se baš izigrali😄. i kako kažu: “Idemo dalje!”

Za kraj, ponoviću za inicijativu Humanitarne organizacije Kozarac da se Spomen obilježju u Krkićima vrati prvobitni sjaj.

I svi se slažemo da simbol je to Kozarca i obraz sviju nas.

Toliko ovaj put, hvala Ajdinu na ustupljenim fotografijama i majci što ga je rodila i ocu…;)

Selam Kozarac 😉

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.