KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Imam dobrog druga, žali mi se na vrijeme, kaže;” Brate, idu dani, idu i sedmice, ma i godine, sad pa sad… Evo ima više od dvadeset godina od kako smo se vratili u Kozarac a kao da su jučer bili dani kad smo čistili prve ruševine. Al’ brate, mjesec nikako da prođe, prvi i platu nikako dočekati.”

I zaista, ne znam ni šta bih mu rekao, idu godine, nižu se dani. Evo, pri kraju je drugi mjesec u godini a kao da smo jučer, negdje prije Nove godine, razgovarali o nekim planovima i aktivnostima. Dan za dan, u ovoj zimskoj kolotečini prođe skoro dva mjeseca a mi još uvijek razmišljamo hoćemo li šta sijati? Pa, ako planiramo je li onda vrijeme da se njive oru i pripremaju?

Ovih dana, nisu bili najbolji uslovi za fotografisanje, a bilo mi je i lakše otići na FB profil našeg kozarčanina, mladog Ajdina Šilda III Mujkanovića i naravno, bez pitanja, kad može Dnevni Avaz, zašto ne mogu i ja, uzeti mu slike sa zida za ovaj Jutarnji trač…

Iskreno se nadam da će mi Ajdin halaliti, barem ću ga potpisati 🙂 a bila mi je i želja da ga ovako predstavim, svaka čast što bi rekli ljudi…

I evo već razmišljam o posteru za ovogodišnji turnir u basketu 🙂

 

U ovim zimskim danima bez snijega, teško je naći štogod dobra da pišeš o tome a ukažeš li slučajno na kakvo zlo ili nepravdu odmah možeš pripremiti leđa da ti čaršija može guliti kožu.

I probudi to tako, nekako s proljeća, onog mrava u meni i neda mi mira…

Osim jutarnjeg tračanja na kafama po kafanama i u WhatsApp grupama, nema nekih većih promjena u svakodnevnoj kolotečini, ništa novo ni šokantno podno kozaračkog kamena.

Rekreacija je jedan od načina kako se okupljamo, družimo i zabavljamo u ovim vremenima kada se nema nekog velikog izbora za aktivnosti. Pored fudbala, koji igra više ekipa u nekoliko termina, pokrenut je projekt “Ping pong za bolje međusobno upoznavanje” koji se realizuje u saradnji Humanitarne organizacije Kozarac, Udruženja građana “Optimisti2004-Kozarac” i Osnovne škole “Kozarac”.

Cilj projekta je uključivanje mladih koji žive u riziku od socijalne isključenosti u zajednicu kroz besplatne sportske aktivnosti i na taj način uključiti što veći broj mladih u sport i sve ono što sport nosi, a to je i nadmetanje i pobjeda i poraz, ali i druženje i jedan zdrav život.

Također sa ciljem osvještavanja građana o važnosti projekta kojim se želi postići unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih koji žive u riziku od socijalne isključenosti, te svih osoba u nepovoljnom položaju.

Ovim projektom obezbjeđeni su besplatni termini za igru, dva puta sedmično u trajanju od dva sata, utorkom od 17-19 sati i petkom od 16-18 sati i igraće se do kraja mjeseca marta kada je planiran i turnir kao završni događaj projekta, gdje će mladi, kroz takmičenje na turniru imati priliku prikazati usvojena znanja, družiti se i zabaviti a najuspješniji učesnici dobiće simbolične nagrade i diplome.

Za sad nam ide super i već se osjeća potreba za četvrtim stolom.

Aktivni su bili i naši vatrogasci, u cilju jačanja vlastitih kapaciteta organizovali su vježbu sa pripravnicima jedinice radi upoznavanja sa opremom, radom na brzinskim crijevima i radom prilikom gašenja pjenom.

Naši najmlađi fudbaleri  Djeca FK Bratstva Kozarac igrali su u nedelju  prijateljsku utakmicu sa ekipom Radnik Urije. Klub se raduje svakom pozivu i trudi odazvati se svima koji žele dobru suradnju . Rezultat je tu najmanje bitan😊 a ovaj put ubjedljivo su pobjedili. I zato im čestitamo!


I recimo da  su se baš izigrali😄. i kako kažu: “Idemo dalje!”

Za kraj, ponoviću za inicijativu Humanitarne organizacije Kozarac da se Spomen obilježju u Krkićima vrati prvobitni sjaj.

I svi se slažemo da simbol je to Kozarca i obraz sviju nas.

Toliko ovaj put, hvala Ajdinu na ustupljenim fotografijama i majci što ga je rodila i ocu…;)

Selam Kozarac 😉

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.