Platform BiH: Za 10. januar 2022. najavljujemo mirni protest u Briselu

S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini smatramo nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji žive u inostranstvu, organizuju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama, za 10. januar 2022. planiran je protest u Briselu.

To je najavljeno na Facebook grupi Platform BiH, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ponedjeljak, 10. januar je simbolički izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022., a istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. ‘Srpske republike BiH’ 1992. godine.

Manifestacija će se održati u Briselu, sjedištu institucija Evropske Unije. Pozivamo i naše gradjane širom svijeta da nam se pridruže i u svojim sredinama organizuju slične mitinge.

Cilj je da okupimo što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih gradjana evropskih zemalja u Brisel, u svakom slučaju one iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luxemburga i Austrije, a i ostalih zemalja.

MIROVNI PROTEST POČINJE 10. JANUARA U 11 SATI NA TRGU: PLACE DU LUXEMBOURG U BRISELU

Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promoviše bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Dogadjaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kazemo:

Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i medju ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države.

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika uputit ćemo pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Osim toga, obratit ćemo se otvorenim pismima i svim dužnosnicima u Briselu, Njujorku, Vašingtonu, kao i onim u ostalim glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da Bosna i Hercegovina ne smije biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. godine osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti u suprotnosti sa ustavom države što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde.

Mi danas tražimo da se spriječi ponavljanje historije iz devedesetih!

Ispred Inicinativnog odbora: Satko Mujagić i ispred PLATFORMA BIH NIZOZEMSKA: Hamdija Draganović – 10. decembar 2021.”, navodi se u objavi na Facebooku, na kojoj je objavljena i kontakt mail adresa: brisel10012022@gmail.com.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.