Platform BiH: Za 10. januar 2022. najavljujemo mirni protest u Briselu

S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini smatramo nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji žive u inostranstvu, organizuju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama, za 10. januar 2022. planiran je protest u Briselu.

To je najavljeno na Facebook grupi Platform BiH, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ponedjeljak, 10. januar je simbolički izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022., a istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. ‘Srpske republike BiH’ 1992. godine.

Manifestacija će se održati u Briselu, sjedištu institucija Evropske Unije. Pozivamo i naše gradjane širom svijeta da nam se pridruže i u svojim sredinama organizuju slične mitinge.

Cilj je da okupimo što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih gradjana evropskih zemalja u Brisel, u svakom slučaju one iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luxemburga i Austrije, a i ostalih zemalja.

MIROVNI PROTEST POČINJE 10. JANUARA U 11 SATI NA TRGU: PLACE DU LUXEMBOURG U BRISELU

Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promoviše bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Dogadjaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kazemo:

Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i medju ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države.

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika uputit ćemo pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Osim toga, obratit ćemo se otvorenim pismima i svim dužnosnicima u Briselu, Njujorku, Vašingtonu, kao i onim u ostalim glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da Bosna i Hercegovina ne smije biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. godine osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti u suprotnosti sa ustavom države što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde.

Mi danas tražimo da se spriječi ponavljanje historije iz devedesetih!

Ispred Inicinativnog odbora: Satko Mujagić i ispred PLATFORMA BIH NIZOZEMSKA: Hamdija Draganović – 10. decembar 2021.”, navodi se u objavi na Facebooku, na kojoj je objavljena i kontakt mail adresa: brisel10012022@gmail.com.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.