Prijevremeni izbori u Prijedoru 12. decembra

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedor.

CIK BiH je saopštila da će se izbori održati u nedjelju 12. decembra 2021. godine.

“Grad Prijedor dužan je osigurati 65.000 KM u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, odnosno najkasnije do 02. nnovembra 2021. godine i iste uplatiti na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine”, dodaje se u saopštenju.

Kako se pojašnjava prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima podnose se Centralnoj izbornoj komisiji BiH do 22. oktobra 2021. godine (petak) do 16 sati.

“Rok za registraciju novih birača koji glasaju putem pošte ističe 07. novembra u ponoć. Izborna kampanja počinje 15 dana prije dana izbora, odnosno od 27. noevmbra 2021. godine. Krajnji rok za prijem glasačkog materijala za glasače putem pošte, je 10 dana od dana održavanja izbora, odnosno zaključno sa 22. decembra 2021. godine, sa otiskom pečata pošte zemlje/bar koda sa datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora”, naveli su u saopštenju.

I ostali rokovi propisani su Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedor koje će javnosti biti dostupno na internet stranici  Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba .

“U skladu sa članom 81. Pravilnika o provedbi izbora političke stranke i nezavisni kandidati koji su ovjereni na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora nisu u obavezi prikupiti potpise podrške niti izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima. Političke stranke koje nisu bile ovjerene za učešće na posljednjim redovnim izborima za gradonačelnika Prijedora, a bile su ovjerene za skupštinu grada nisu u obavezi prikupiti potpise podrške, ali su obavezne izvršiti uplatu takse za učešće na prijevremenim izborima”, zaključeno je u saopštenju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.