Političko stanje i PDV glavni uzroci pesimizma

Političko stanje i PDV glavni uzroci pesimizma


Prema istraživanju javnog mijenja, raspoloženje javnosti nije pozitivno. Glavni razlozi leže u političkom ćorsokaku i u PDV-u. Svega nekolicina Bošnjaka i Srba očekuje da će se njihovo stanje poboljšati u idućih 12 mjeseci (19,2 posto i 18,8 posto u usporedbi s 23 posto i 25 posto ponaosob). Značajno veći broj njih očekuje da će se stanje pogoršati.

 

Ta brojka pesimistično raspoloženih Bošnjaka konstantno raste, u prvom kvartalu je iznosila 11,5 posto, a 25,6 posto u ovom kvartalu. Ovaj porast se manje osjeti kod Srba, od 22,7 posto do 27,6 posto za isto razdoblje.

 

Dogodile su se i male promjene u uzroku Hrvata, koji su pozitivniji nego što su bili.

Udvostručio se i broj osoba u bošnjačkim većinskim područjima koji očekuju da će se opća ekonomska situacija pogoršati u idućem razdoblju. Stanovništvo kako u hrvatskim, tako i u srpskim većinskom područjima je sve više pesimistično.

Prepolovio se i broj onih koji očekuju poboljšanje u bošnjačkim većinskim područjima.

Kada se govori o PDV-a više od 60 posto u oba entiteta očekuje pogoršanje životnog standarda u nekom pogledu. 20 posto njih očekuje da značajan pogodak s uvođenjem PDV-a.

Prema pisanju Dnevnog lista više od 70 posto stanovništva očekuje da će uvođenje PDV-a rezultirati skokom cijena, zajedno s obrazovanijim i informiranijim skupinama koje dijele isto mišljenje.

Ne iznenađuju ni negativni stavovi u vezi kontinuirane privatizacije s većinom onih koji misle da se ona sprovodi na nepošten način. Bošnjaci imaju još negativniji stav, dok raste broj Srba i Hrvata bez odgovora. Svega nekolicina od bilo koje skupine stanovništva ima pozitivna očekivanja o tom pitanju.

Kupovna moć je objektivan pokazatelj odnosa između osobnih prihoda i cijena te zavisi od potrošačke košare, koja podrazumijeva ograničeni broj osnovnih prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu. Potrošačka košara i troškovi života su prilično ujednačeni diljem zemlje. Glavna varijabla u ovom slučaju su prihodi.

Jedna trećina Bošnjaka, približno isti broj Srba i svega 14 posto Hrvata su prijavili da su im mjesečna primanja manja od 300 maraka, što je gotovo na rubu egzistencije, ali ipak nedovoljno za potrošačku košaru. Prosječna plaća u oba entiteta je dovoljna da pokrije potrošačku košaru, ali ostaje malo za druge potrebe poput kirije, komunalnih usluga, prijevoza škole itd. Potrebne su dvije prosječne plaće kako bi se moglo “prosječno” trošiti što je iznad 800 maraka u oba entiteta.

Brojka onih koji bi napustili zemlju da im se ukaže prilika je u opadanju, tako da su trenutačno razine približno izjednačene diljem BiH. Broj je ipak rastao u hrvatskom većinskom području, dok je opadao u srpskim i bošnjačkim većinskim područjima. Ovo je važno jer daje sliku relativnog ekonomskog napretka u hrvatskim većinskim područjima. Postotak ljudi koji bi to uradili odnosi se na skupinu koja pripada starosnoj dobi od 18 do 35 godina i alarmantno je visok.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.