Uhapšen Kapetan Dragan

Uhapšen Kapetan Dragan

SIDNEJ – Australijska policija uhapsila je juče Dragana Vasiljkovića (51), poznatijeg kao Kapetan Dragan, kog hrvatske vlasti terete za ratne zločine.

Australijski državni tužilac Filip Rudok rekao je da je Vasiljković, koji je državljanin Australije i SCG, uhapšen u Sidneju na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Hrvatska. Poslije hapšenja Vasiljković se nakratko pojavio u sudu, gdje mu je određen pritvor do 27. januara kada će biti saslušan.

 

Tužilac Rudok je rekao da Hrvatska ima 60 dana da formalno zatraži izručenje Vasiljkovića poslije čega će to pitanje biti proslijeđeno sudu na odlučivanje. Australijske vlasti su, međutim, ranije objavile da neće izručiti Vasiljkovića u slučaju ako bi u Hrvatskoj mogao dobiti smrtnu kaznu.

Hrvatski ministar pravosuđa Vesna Å kare-Ožbolt rekla je da Hrvatska u svom zakonu nema smrtne kazne i da će australijsko Ministarstvo pravde dobiti pismeno obavještenje o tome. Ona smatra da nakon toga Australija neće imati razloga da odbije izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. Å kare- Ožboltova je istakla da će Hrvatska formalni zahtjev za izručenje Vasiljkovića uputiti čim od šibenskog Županijskog suda dobiju kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje je Vasiljković osumnjičen. Dodala je da očekuje da sve bude završeno iduće sedmice, iako je rok za podnošenje zahtjeva 60 dana od hapšenja.

Sudija Županijskog suda u Å ibeniku, Dalibor Dukić, koji je raspisao nalog za objavljivanje međunarodne potjernice za Vasiljkovićem, odredio mu pritvor i pokrenuo istragu, izjavio je juče da će do ponedjeljka poslati kompletnu dokumentaciju o tom slučaju hrvatskom Ministarstvu pravde.

Piter Bejli, profesor prava na Australijskom nacionalnom univerzitetu rekao je da vlasti te zemlje moraju utvrditi zašto Hrvatska traži izručenje Vasiljkovića, odnosno da li iza tog zahtjeva stoji “istinski krivični postupak, a ne politički ciljevi”. Politički analitičar Davor Gjenero izjavio je da izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj, uveliko zavisi od toga koliko je ozbiljno hrvatsko Ministarstvo pravde odradilo svoj posao.

MUP Hrvatske je početkom januara raspisao međunarodnu potjernicu za Vasiljkovićem na osnovu naloga istražnog sudije suda u Å ibeniku. Hrvatska optužuje Vasiljkovića za mučenje i ubistvo hrvatskih vojnika i civila u Kninu gdje je Vasiljković bio komandant srpske paravojne jedinice poznate kao “Knindže”. Bivši rezervista australijske vojske, koji je do hapšenja u Pertu radio kao instruktor golfa, vratio se u Australiju poslije rata na prostoru bivše Jugoslavije. On je kao mladić živio u Australiji pod imenom Daniel Sneden, a pod tim imenom i danas živi u Australiji.

Vasiljković: U Hrvatsku se mogu vratiti samo u tenku

Dragan Vasiljković je nakon raspisivanja potjernice za njim iz Sidneja poručio kako dokazi protiv njega ne bi bili prihvaćeni “ni u krčmi” te da je riječ o “agresiji” nad Srbima.

“To je razlog zašto je počeo rat. Australijska vlada zna sve o meni jer sam ih informisao o ratnim dešavanjima. Hag, takođe, zna sve o meni. Postoje stotine vojnih posmatrača, profesionalaca, koji su pratili moj rad i svi izvještaji su jako, jako pozitivni”, izjavio je tada Vasiljković u razgovoru za list “The Australian”.

Australijski mediji pisali su da je Vasiljković za Radio SBS iz Melburna rekao da se u Hrvatsku može vratiti samo u tenku kao komandant tenkovske brigade.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.