Jovanka Broz – hit dana na Yahoo-u

Jovanka Broz – hit dana na Yahoo-u


Članak u kojem se izvještava o trenutnom teškom životu udovice pokojnog jugoslavenskog predsjednika Tita, Jovanke Broz, čitaniji je od glavne vijesti o posljednjim akcijama Bina Ladena. “Udovica bivšeg
jugoslavenskog komunističkog dikatatora, Josipa broza Tita, živi u trošnoj kući koja je u vlasništvu države, krov joj curi i nema grijanja”, stoji u članku koji prenosi riječi Rasima Ljajića, ministra za ljudska i manjinska prava SCG. Članak u kojem se izvještava o trenutnom teškom životu udovice pokojnog jugoslavenskog predsjednika Tita, Jovanke Broz, čitaniji je od glavne vijesti o posljednjim akcijama Bina Ladena.

On je naime posjetio 81-godišnju Jovanku Broz, koja je nakon suprugove smrti morala iseliti iz predsjedničke rezidencije i predati sve što posjeduje.

 

 

Sada živi u prostranoj, vili iz 1920-ih godina na Dedinju u Beogradu, no zbog trošnosti krovu prijeti urušavanje, a ni grijanja nema već godinama.

Posjet srpskog ministra prvi je posjet Titovoj udovici nakon niza godina, a on joj je obećao pomoć oko sanacije kuće.

Jovanka sama kuha i čisti

Jovanka Broz ne javlja se na telefon i ne otvara vrata vile u Bulevaru mira 75. Živi u oskudici, od državne penzije. Danju je sama – kuva, čisti i pegla, a noću o njoj brine jedan pripadnik obezbeđenja. Iako joj je 81 godina, udovica Josipa Broza Tita fizički se dobro oseća, ali je ogorčena odnosom države i medija prema njoj.

– Jovanka je u odličnoj kondiciji i psihofizičkom stanju. Nisu tačne spekulacije da je bolesna – kaže Slobodan Ugrinovski, predsednik makedonskog Udruženja poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita, koji se povremeno telefonom čuje sa Titovom udovicom.

– Tokom dana je zaključana. Kuva, čisti i pegla. U kući je noću obezbeđenje, od deset uveče do osam ujutru. Ima ih trojica koji se smenjuju – po jedan Bosanac, Makedonac i Srbin. Oni joj kupuju hleb, mleko i ostale namirnice, a jednom nedeljno dolazi baštovan – priča Ugrinovski. Titova udovica je, dodaje, ogorčena odnosom države i medija prema njoj.

– Živi od državne penzije. Odbija svaku materijalnu pomoć prijatelja jer smatra da je to stvar države. Veoma je obazriva i pazi kako će javnost protumačiti svaki njen potez – kaže Ugrinovski. U sektoru za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku juče niko nije želeo da komentariše slučaj Titove udovice.

Folk zvezda Lepa Brena već godinama svakog 8. marta šalje buket cveća Jovanki.

– To je gest kojim izražavam poštovanje Jovanki. Upoznale smo se 1981. godine. Ja sam pevala u hotelu ”Jugoslavija “, a ona je došla na ”Ličke večeri “ koje su se tu održavale. Sećam se, slikala sam se sa njom drhteći od treme. Od raspada Jugoslavije svakog 8. marta šaljem joj cveće. Ona me podseća na neka davna srećna vremena kada smo svi mnogo bezbrižnije živjeli. Ovo što joj se danas dešava graniči se sa mizernim. Mnogo mi je žao zbog toga.

Neki mediji su objavili da Zdravko Čolić pruža materijalnu pomoć Titovoj udovici. – Ne bježim od toga da u okviru svojih mogućnosti pomognem Jovanki Broz, ali do sada nije bilo prilike za takvo nešto. Niko mi se tim povodom nije obratio, niti znam kako bih to mogao da učinim. Brigu o svim penzionerima, pa i Jovanki Broz, treba da vodi država. Žao mi je što Titova udovica, kako čujem, teško živi – kaže Čolić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.