Političko stanje i PDV glavni uzroci pesimizma

Političko stanje i PDV glavni uzroci pesimizma


Prema istraživanju javnog mijenja, raspoloženje javnosti nije pozitivno. Glavni razlozi leže u političkom ćorsokaku i u PDV-u. Svega nekolicina Bošnjaka i Srba očekuje da će se njihovo stanje poboljšati u idućih 12 mjeseci (19,2 posto i 18,8 posto u usporedbi s 23 posto i 25 posto ponaosob). Značajno veći broj njih očekuje da će se stanje pogoršati.

 

Ta brojka pesimistično raspoloženih Bošnjaka konstantno raste, u prvom kvartalu je iznosila 11,5 posto, a 25,6 posto u ovom kvartalu. Ovaj porast se manje osjeti kod Srba, od 22,7 posto do 27,6 posto za isto razdoblje.

 

Dogodile su se i male promjene u uzroku Hrvata, koji su pozitivniji nego što su bili.

Udvostručio se i broj osoba u bošnjačkim većinskim područjima koji očekuju da će se opća ekonomska situacija pogoršati u idućem razdoblju. Stanovništvo kako u hrvatskim, tako i u srpskim većinskom područjima je sve više pesimistično.

Prepolovio se i broj onih koji očekuju poboljšanje u bošnjačkim većinskim područjima.

Kada se govori o PDV-a više od 60 posto u oba entiteta očekuje pogoršanje životnog standarda u nekom pogledu. 20 posto njih očekuje da značajan pogodak s uvođenjem PDV-a.

Prema pisanju Dnevnog lista više od 70 posto stanovništva očekuje da će uvođenje PDV-a rezultirati skokom cijena, zajedno s obrazovanijim i informiranijim skupinama koje dijele isto mišljenje.

Ne iznenađuju ni negativni stavovi u vezi kontinuirane privatizacije s većinom onih koji misle da se ona sprovodi na nepošten način. Bošnjaci imaju još negativniji stav, dok raste broj Srba i Hrvata bez odgovora. Svega nekolicina od bilo koje skupine stanovništva ima pozitivna očekivanja o tom pitanju.

Kupovna moć je objektivan pokazatelj odnosa između osobnih prihoda i cijena te zavisi od potrošačke košare, koja podrazumijeva ograničeni broj osnovnih prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu. Potrošačka košara i troškovi života su prilično ujednačeni diljem zemlje. Glavna varijabla u ovom slučaju su prihodi.

Jedna trećina Bošnjaka, približno isti broj Srba i svega 14 posto Hrvata su prijavili da su im mjesečna primanja manja od 300 maraka, što je gotovo na rubu egzistencije, ali ipak nedovoljno za potrošačku košaru. Prosječna plaća u oba entiteta je dovoljna da pokrije potrošačku košaru, ali ostaje malo za druge potrebe poput kirije, komunalnih usluga, prijevoza škole itd. Potrebne su dvije prosječne plaće kako bi se moglo “prosječno” trošiti što je iznad 800 maraka u oba entiteta.

Brojka onih koji bi napustili zemlju da im se ukaže prilika je u opadanju, tako da su trenutačno razine približno izjednačene diljem BiH. Broj je ipak rastao u hrvatskom većinskom području, dok je opadao u srpskim i bošnjačkim većinskim područjima. Ovo je važno jer daje sliku relativnog ekonomskog napretka u hrvatskim većinskim područjima. Postotak ljudi koji bi to uradili odnosi se na skupinu koja pripada starosnoj dobi od 18 do 35 godina i alarmantno je visok.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.