Zatraženo glasanje o povjerenju Vladi


Savez nezavisnih socijaldemokrata danas će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS i zatražiti od predsjednika Narodne skupštine da najkasnije do 21. januara zakaže posebnu sjednicu na kojoj bi se glasalo o povjerenju Kabinetu Pere Bukejlovića.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je juče da će inicijativu danas u Narodnu skupštinu zvanično predati šef Poslaničkog kluba te stranke Krstan Simić.

 

“Naš cilj je da se utvrdi ima li Vlada podršku parlamenta u formalnom smislu, jer suštinski znamo da nema. Prioritetan cilj nije smjena Vlade već da se utvrdi da li se ovdje radi o farsi ili o suštinskim političkim razmimoilaženjima koja dovode do neefikasnosti institucija”, kazao je Dodik.

On je poslije jučerašnjeg sastanka sa predsjednicima SP-a i DNS-a Petrom čokićem i Markom Pavićem kazao da su te stranke podržale inicijativu za smjenu Vlade, a da je ranije takav stav zauzela i PDP.

“Izvjesno je da RS već u februaru dobije novu vladu i budžet za 2006. godinu. Aktuelna vlada je na sumnjiv način stekla pozitivno mišljenje sindikata pokušavajući da smirivanjem socijalnih tenzija dobije podršku za budžet”, kazao je Dodik navodeći da nisu tačne tvrdnje o isplati novca iz budžeta u visini prošlogodišnjih januarskih isplata, jer sada isplaćuju primanja za decembar 2005. godine.

Dodik je optužio predsjednika RS i SDS-a Dragana Čavića da “bježi od odgovornosti, jer ne želi da preduzme konkretne mjere kojim bi se razriješila kriza vlasti u RS, narušavajući time i svoj i autoritet institucije predsjednika RS”.

“Narodna skupština je već dva puta neefikasno zasjedala. Dovoljno je da se to još jednom desi i biće po Ustavu RS stvoreni uslovi za raspuštanje parlamenta”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da postoji spremnost političkih partija za izglasavanje nepovjerenja Vladi i da će SNSD, ukoliko se to desi, ponuditi koncept za sastav nove vlade. SNSD će, istakao je on, o formiranju vlasti, pored PDP-a, SP-a i DNS-a, razgovarati i sa drugim partijama.

“Ukoliko preuzmemo vlast obračunaćemo se s organizovanim kriminalom i izvršiti reviziju privatizacije kojom će biti poništeno 57 reketaških privatizacija za koje postoji sumnja da su neregularne”, istakao je lider SNSD-a.

Petar čokić, predsjednik SP-a, nakon jučerašnjeg sastanka je rekao da ova partija podržava inicijativu SNSD-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi i izrazio ubjeđenje da će ona dobiti podršku u parlamentu.

“Vlada nema skupštinsku podršku i zbog tog bi trebalo sami da odu. Ona koristi sva moguća sredstva za održavanje na vlasti i po cijenu žrtvovanja institucionalnog sistema RS. Moguće je da će Vlada pokušati da kupi glasove poslanika za glasanje o budžetu, a već je učinila krupan ustupak pokušavajući da kupi poslanike SDA brišući stavku pomoći porodicama haških optuženika”, rekao je čokić.

Pored PDP-a, DNS-a i SP-a, inicijativu SNSD-a podržaće i Stranka za BiH, SDP BiH, NHI, SRS – Dr Vojislav Šešelj, SDA i nezavisni poslanik Radovan Bobić, koji zajedno imaju dovoljan broj glasova za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi.

Komentarišući tok dosadašnjih pregovora o promjenama Ustava BiH, Milorad Dodik je naglasio da BiH nije spremna da ima predsjednika. I dalje, kaže Dodik, treba da postoji predsjedništvo sa jednim predsjednikom i dva potpredsjednika, koji bi se rotirali svakih 16 mjeseci i čiji bi se izbor vršio u parlamentu BiH.

“Sve osim tročlanog predsjedništva BiH je novi eksperiment”, istakao je Dodik.

Uvođenje institucije jednog predsjednika BiH juče je odbacio i Petar čokić, predsjednik SP-a.

Vlada RS apelovala je juče da Narodna skupština treba da usvoji budžet i ekonomsku politiku za ovu godinu, bez obzira na političke razlike i neslaganja stranaka u vezi sa skupštinskom podrškom radu Vlade. Kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću, usvajanje ovih dokumenata ne treba dovoditi u vezu s inicijativom za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Iako ne postoje realni razlozi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, to pravo ima svaka politička stranka u Narodnoj skupštini, pri čemu odgovornost za formiranje stabilne vlade ima pokretač inicijative o izglasavanju nepovjerenja”, navodi se u saopštenju i dodaje da je za krizu najodgovornija PDP, koja ju je izazvala i da se kriza može prevazići jedino raspisivanjem izbora.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.