Zatraženo glasanje o povjerenju Vladi


Savez nezavisnih socijaldemokrata danas će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS i zatražiti od predsjednika Narodne skupštine da najkasnije do 21. januara zakaže posebnu sjednicu na kojoj bi se glasalo o povjerenju Kabinetu Pere Bukejlovića.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je juče da će inicijativu danas u Narodnu skupštinu zvanično predati šef Poslaničkog kluba te stranke Krstan Simić.

 

“Naš cilj je da se utvrdi ima li Vlada podršku parlamenta u formalnom smislu, jer suštinski znamo da nema. Prioritetan cilj nije smjena Vlade već da se utvrdi da li se ovdje radi o farsi ili o suštinskim političkim razmimoilaženjima koja dovode do neefikasnosti institucija”, kazao je Dodik.

On je poslije jučerašnjeg sastanka sa predsjednicima SP-a i DNS-a Petrom čokićem i Markom Pavićem kazao da su te stranke podržale inicijativu za smjenu Vlade, a da je ranije takav stav zauzela i PDP.

“Izvjesno je da RS već u februaru dobije novu vladu i budžet za 2006. godinu. Aktuelna vlada je na sumnjiv način stekla pozitivno mišljenje sindikata pokušavajući da smirivanjem socijalnih tenzija dobije podršku za budžet”, kazao je Dodik navodeći da nisu tačne tvrdnje o isplati novca iz budžeta u visini prošlogodišnjih januarskih isplata, jer sada isplaćuju primanja za decembar 2005. godine.

Dodik je optužio predsjednika RS i SDS-a Dragana Čavića da “bježi od odgovornosti, jer ne želi da preduzme konkretne mjere kojim bi se razriješila kriza vlasti u RS, narušavajući time i svoj i autoritet institucije predsjednika RS”.

“Narodna skupština je već dva puta neefikasno zasjedala. Dovoljno je da se to još jednom desi i biće po Ustavu RS stvoreni uslovi za raspuštanje parlamenta”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da postoji spremnost političkih partija za izglasavanje nepovjerenja Vladi i da će SNSD, ukoliko se to desi, ponuditi koncept za sastav nove vlade. SNSD će, istakao je on, o formiranju vlasti, pored PDP-a, SP-a i DNS-a, razgovarati i sa drugim partijama.

“Ukoliko preuzmemo vlast obračunaćemo se s organizovanim kriminalom i izvršiti reviziju privatizacije kojom će biti poništeno 57 reketaških privatizacija za koje postoji sumnja da su neregularne”, istakao je lider SNSD-a.

Petar čokić, predsjednik SP-a, nakon jučerašnjeg sastanka je rekao da ova partija podržava inicijativu SNSD-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi i izrazio ubjeđenje da će ona dobiti podršku u parlamentu.

“Vlada nema skupštinsku podršku i zbog tog bi trebalo sami da odu. Ona koristi sva moguća sredstva za održavanje na vlasti i po cijenu žrtvovanja institucionalnog sistema RS. Moguće je da će Vlada pokušati da kupi glasove poslanika za glasanje o budžetu, a već je učinila krupan ustupak pokušavajući da kupi poslanike SDA brišući stavku pomoći porodicama haških optuženika”, rekao je čokić.

Pored PDP-a, DNS-a i SP-a, inicijativu SNSD-a podržaće i Stranka za BiH, SDP BiH, NHI, SRS – Dr Vojislav Šešelj, SDA i nezavisni poslanik Radovan Bobić, koji zajedno imaju dovoljan broj glasova za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi.

Komentarišući tok dosadašnjih pregovora o promjenama Ustava BiH, Milorad Dodik je naglasio da BiH nije spremna da ima predsjednika. I dalje, kaže Dodik, treba da postoji predsjedništvo sa jednim predsjednikom i dva potpredsjednika, koji bi se rotirali svakih 16 mjeseci i čiji bi se izbor vršio u parlamentu BiH.

“Sve osim tročlanog predsjedništva BiH je novi eksperiment”, istakao je Dodik.

Uvođenje institucije jednog predsjednika BiH juče je odbacio i Petar čokić, predsjednik SP-a.

Vlada RS apelovala je juče da Narodna skupština treba da usvoji budžet i ekonomsku politiku za ovu godinu, bez obzira na političke razlike i neslaganja stranaka u vezi sa skupštinskom podrškom radu Vlade. Kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću, usvajanje ovih dokumenata ne treba dovoditi u vezu s inicijativom za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Iako ne postoje realni razlozi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, to pravo ima svaka politička stranka u Narodnoj skupštini, pri čemu odgovornost za formiranje stabilne vlade ima pokretač inicijative o izglasavanju nepovjerenja”, navodi se u saopštenju i dodaje da je za krizu najodgovornija PDP, koja ju je izazvala i da se kriza može prevazići jedino raspisivanjem izbora.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.