Pokrenuta međunarodna potjernica za Kapetanom Draganom


Istražni sudija Županijskog suda u Šibeniku Dalibor Dukić policiji je izdao nalog za raspisivanje međunarodne potjernice za Draganom Vasiljkovićem, poznatijem po nadimku Kapetan Dragan. Sudija Dukić potjernicu izdaje na osnovu Vasiljkovićeve ratne prošlosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Dragan Vasiljković ili Kapetan Dragan bio je zapovjednik Crvenih beretki i Knindža u vojsci samozvane Republike Srpske Krajine za vrijeme hrvatskog Domovinskog rata i rata u Bosni i Hercegovini. Sumnjiči ga se za ratne zločine, osobito za pokolje u Zvorniku i Glini. Trenutno živi u Perthu, Australija, pod pseudonimom Daniel Sneden.

 

Nakon što mu je zbog ratnih zločina šibenski županijski sud odredio pritvor i provedbu istrage, bivši srpski zapovjednik Dragan Vasiljković reagirao je iz Australije: “Ja sam australski državljanin i nema teoretske šanse da moja vlada nasjedne na hrvatske gluposti. Kako imam državljanstvo Australije, Srbija i Crna Gora, te niti jedna vlada neće za ozbiljno uzeti tu hrvatsku međunarodnu potjernicu. Australska vlada već 15 godina zna sve o meni i prati sve moje aktivnosti. Svih ovih godina sam u kontaktu sa vladom Australije i vjerujte mi, oni se glasno smiju na ovakve hrvatske podmetačine.”, izjavio je Vasiljković.

Fadila Memišević, predsjednica bh. ureda međunarodne organizacije ”Društvo za ugrožene narode “ svakako se dobro sjeća ratne prošlosti Kapetana Dragana tokom rata u Bosni i Hercegovini: “Jako dobro se sjećam svih izjava preživjelih stradalnika sa područja Zvornika, a u tim izjavama svi ti prognanici opisuju ‘Crvene beretke”™ i ‘Žute ose”™, kojima je komandovao Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan. Paravojnim formacijama ‘Crvene beretke”™ i ”™Žute ose”™ upravo se sada sudi u Beogradu za počinjene zločine na području opštine Zvornik. Ono što ja znam pouzdano na osnovu dokumentacije koju posjedujemo je da je Kapetan Dragan direktno komandovao etničkim čišćenjem, dakle protjerivanjem nesrpskog stanovništva sa područja Zvornika.”

Dragan Vasiljković osumnjičen je da je juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te februara 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, piše u međunarodnoj potjernici. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene jula 1991. godine u Glini izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske stanice, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.