Ariel Sharon i dalje u komi

Liječnici koji liječe izraelskog premijera Ariela Sharona saopćili su da će se u nedjelju održati sastanak na kome će odlučiti o sljedećim koracima u, kako su rekli, “bici za njegov život”.

Rezultati najnovijeg skeniranja ukazuju na malo bolju situaciju kada je u pitanju otok na njegovom mozgu, ali se Sharon i dalje nalazi u kritičnom stanju. Liječnici su rekli da će tokom dana odlučiti da li da premijera izvedu iz neke vrste vještački izazvane kome, u kojoj se nalazi kako bi njegov mozak bio pošteđen aktivnosti nakon jakog udara koji je Sharon doživio u srijedu.

Direktor bolnice “Hadassah” u Jerusalemu u kojoj je smješten Ariel Sharon, Shlomo Mor-Yosef, rekao je da je situacija teška, ali stabilna i da su svi ostali vitalni parametri u granicama normalnoga.

Dopisnik BBC-a na Bliskom istoku izvještava da u Jerusalemu malo ko očekuje da će se Sharon bitnije oporaviti. On u bolnici leži nakon dva uzastopna moždana udara i tri operacije, okružen članovima svoje porodice. I dalje je pod jakim sedativima, u besvjesnom stanju i priključen na aparat za vještačko disanje.

Na izraelskoj političkoj sceni za to vrijeme šok znog onoga što se desilo Sharonu ustupio je mjesto neizvjesnosti. Ima mnogo spekulacija o tome šta će se dalje dešavati u političkom životu zemlje.

Sharon je prije samo dva mjeseca osnovao novu stranku, Kadima, koja se najvećim dijelom oslanjala na njega, njegovu politiku i njega kao ličnost. Ankete su Kadimi do sada davale prednost, ali do izbora je ostalo manje od tri mjeseca. Veliko je pitanje da li će se naći neko da zamijeni Sharona na čelu partije, kao i to da li će uopće stranka opstati do izbora.

Postoji i jedno krupnije pitanje: Sharon je posljednjih godina u neku ruku bio “otac nacije”, i niko ne zna da li će se naći dostojan nasljednik koji bi ga zamijenio u toj ulozi.

Odgovore na ta pitanja čeka i ostatak svijeta – prije svega Amerikanci, koji su već decenijama ključni faktor u svakom nastojanju da se dođe do trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja Ariela Sharona otkazala turneju po Australiji i Indoneziji.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.