Ariel Sharon i dalje u komi

Liječnici koji liječe izraelskog premijera Ariela Sharona saopćili su da će se u nedjelju održati sastanak na kome će odlučiti o sljedećim koracima u, kako su rekli, “bici za njegov život”.

Rezultati najnovijeg skeniranja ukazuju na malo bolju situaciju kada je u pitanju otok na njegovom mozgu, ali se Sharon i dalje nalazi u kritičnom stanju. Liječnici su rekli da će tokom dana odlučiti da li da premijera izvedu iz neke vrste vještački izazvane kome, u kojoj se nalazi kako bi njegov mozak bio pošteđen aktivnosti nakon jakog udara koji je Sharon doživio u srijedu.

Direktor bolnice “Hadassah” u Jerusalemu u kojoj je smješten Ariel Sharon, Shlomo Mor-Yosef, rekao je da je situacija teška, ali stabilna i da su svi ostali vitalni parametri u granicama normalnoga.

Dopisnik BBC-a na Bliskom istoku izvještava da u Jerusalemu malo ko očekuje da će se Sharon bitnije oporaviti. On u bolnici leži nakon dva uzastopna moždana udara i tri operacije, okružen članovima svoje porodice. I dalje je pod jakim sedativima, u besvjesnom stanju i priključen na aparat za vještačko disanje.

Na izraelskoj političkoj sceni za to vrijeme šok znog onoga što se desilo Sharonu ustupio je mjesto neizvjesnosti. Ima mnogo spekulacija o tome šta će se dalje dešavati u političkom životu zemlje.

Sharon je prije samo dva mjeseca osnovao novu stranku, Kadima, koja se najvećim dijelom oslanjala na njega, njegovu politiku i njega kao ličnost. Ankete su Kadimi do sada davale prednost, ali do izbora je ostalo manje od tri mjeseca. Veliko je pitanje da li će se naći neko da zamijeni Sharona na čelu partije, kao i to da li će uopće stranka opstati do izbora.

Postoji i jedno krupnije pitanje: Sharon je posljednjih godina u neku ruku bio “otac nacije”, i niko ne zna da li će se naći dostojan nasljednik koji bi ga zamijenio u toj ulozi.

Odgovore na ta pitanja čeka i ostatak svijeta – prije svega Amerikanci, koji su već decenijama ključni faktor u svakom nastojanju da se dođe do trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja Ariela Sharona otkazala turneju po Australiji i Indoneziji.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.