Tihić ne dopušta Paravcu pokušaj osporavanja tužbe BiH protiv SCG

Glavna rasprava po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida počet će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu 27. februara i trajat će do 9. maja, a najavljeno suđenje neće omesti ni pokušaji srpskih dužnosnika iz BiH da ospore legitimnost tužbe, prenose u subotu sarajevski dnevni listovi.

Srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac u decembru 2005. zatražio je da Ustavni sud BiH preispita zakonitost tužbe te da se do konačne odluke postupak u Den Haagu obustavi.

 

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić taj je zahtjev u Paravčevo ime pokušao proslijediti Međunarodnom sudu pravde, ali “Oslobođenje” u subotu prenosi kako je bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić poslao posebni naputak veleposlaniku u Nizozemskoj Fuadu Å abeti instruirajući ga da ne smije izravno komunicirati sa Sudom s obzirom da je za to nadležan isključivo ovlašteni zastupnik Sakib Softić.

“Zahtjev za odgodu glavne rasprave može uputiti samo Predsjedništvo BiH, a neki od članova pojedinačno”, stoji, među ostalim, u Tihićevu pismu.

Veleposlanik Å abeta već je izvjestio svog ministra Ivanića kako njegovo pismo neće proslijediti ICJ-ju.

Prema rasporedu suđenja, glavna rasprava počet će usmenim iznošenjem bosanskohercegovačkih dokaza koje će predstaviti Softić, a za to će imati na raspolaganju sedam dana.

Potom slijedi sedmodnevno iznošenje obrane SCG, a 17. ožujka očekuje se saslušanje triju stručnjaka koje je predložila BiH.

“Dnevni avaz” navodi kako će u korist BiH svjedočiti umirovljeni britanski general Richard Dannat koji bi trebao elaborirati ulogu JNA u napadu na BiH i potporu jugoslavenske vojske Radovanu Karadžiću i njegovim snagama.

Direktor američkog Dokumentacijskog centra Andreas Ridlmeyer govorit će o rušenju kulturnih i vjerskih spomenika, a američki povjesničar Robert Donia ima zadaću pojasniti genezu rata u BiH.

Tužena strana ponudila je širi popis svjedoka koji bi viđenje Beograda o ratu u BiH trebali predstaviti tokom pet dana.

Među njima su bivši predsjednik SRJ Zoran Lilić, umirovljeni general Aleksandar Dimitrijević, novinar TV Srbije Lazar Lalić, bivši ministar policije Dušan Mihajlović, a zanimljivo je da će u korist Beograda svjedočiti i ombudsman za ljudska prava BiH Vitomir Popović.

Zastupnici SCG najavili su kako bi kao dodatne svjedoke mogli pozvati bivše zapovjednike UNPROFOR-a Louisa MacKenzyja i Michaela Rosea no ICJ se o tom zahtjevu još nije očitovao.

Kako se očekuje, konačna presuda mogla bi uslijediti do kraja ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.