Smrtonosni ”balkanski sindrom”

Smrtonosni ”balkanski sindrom”


Zastupnički dom Parlamenta BiH uskoro će dobiti izvješće parlamentarnog istražnog povjerenstva za utvrđivanje stupnja radijacije i posljedice na zdravlje građana. Riječ je o izvješću oko uporabe streljiva s osiromašenim uranom koji je koristio NATO prilikom bombardiranja vojnih položaja bosanskih Srba 1994. i 1995. godine, prenosi današnji Vjesnik.
Misteriozne smrti vojnika koji su sudjelovali u operacijama na ovom prostoru, u zapadnim su medijima već prozvani "balkanskim sindromom".
Kako se tvrdi čak je 40 talijanskih vojnika umrlo od Hodgkinsove bolesti, uz još nekoliko stotina slučajeva obolijevanja navodno povezanih s radioaktivnim djelovanjem osiromašenog urana.

U Bosni i Hercegovini proteklih se godina dosta govorilo o tome da je i do tri puta povećan broj obolijevanja od karcinoma na područjima koja su bombardirana prije 10 godina.
No, tek su u izvješću parlamentarnog povjerenstva na jednom mjestu sakupljeni nalazi stručnjaka medicine, fizike, kemije i drugih područja, te formulirani odgovarajući zaključci.

Dijelovi izvješća već su procurili u javnost. Kako tvrde mediji, dvije stvari uopće nisu sporne: da je NATO tijekom operacija protiv vojske bosanskih Srba 1994. i 1995. godine rabio municiju s osiromašenim uranom, te da posljedice na zdravlje građana uopće nisu zanemarive.

Predsjedatelj istražnog povjerenstva Jelina čurković kazala je da je utvrđeno kako su, vezano za streljivo s osiromašenim uranom, najugroženija područja Hadžića i Han Pijeska, ali da su jednako tako ugrožene i one lokacije na kojima je poslije rata uništavano streljivo.

Povjerenstvo predlaže formiranje državne agencije za nuklearnu sigurnost, koja bi se bavila širokim spektrom pitanja, uključujući i dekontaminiranje zagađenih područja.

U izjavi koju su prenijele banjolučke Nezavisne novine čurković je rekla da podaci govore da je u zemlji 2,5 tona streljiva s osiromašenim uranom, koja moraju biti izvađena, jer zagađuje podzemne tokove i ulaze u sastav biljaka.

Prema tvrdnjama nekih stručnjaka na teritoriju BiH ispaljeno je nešto više od 10.000 projektila s osiromašenim uranom.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.