Smrtonosni ”balkanski sindrom”

Smrtonosni ”balkanski sindrom”


Zastupnički dom Parlamenta BiH uskoro će dobiti izvješće parlamentarnog istražnog povjerenstva za utvrđivanje stupnja radijacije i posljedice na zdravlje građana. Riječ je o izvješću oko uporabe streljiva s osiromašenim uranom koji je koristio NATO prilikom bombardiranja vojnih položaja bosanskih Srba 1994. i 1995. godine, prenosi današnji Vjesnik.
Misteriozne smrti vojnika koji su sudjelovali u operacijama na ovom prostoru, u zapadnim su medijima već prozvani "balkanskim sindromom".
Kako se tvrdi čak je 40 talijanskih vojnika umrlo od Hodgkinsove bolesti, uz još nekoliko stotina slučajeva obolijevanja navodno povezanih s radioaktivnim djelovanjem osiromašenog urana.

U Bosni i Hercegovini proteklih se godina dosta govorilo o tome da je i do tri puta povećan broj obolijevanja od karcinoma na područjima koja su bombardirana prije 10 godina.
No, tek su u izvješću parlamentarnog povjerenstva na jednom mjestu sakupljeni nalazi stručnjaka medicine, fizike, kemije i drugih područja, te formulirani odgovarajući zaključci.

Dijelovi izvješća već su procurili u javnost. Kako tvrde mediji, dvije stvari uopće nisu sporne: da je NATO tijekom operacija protiv vojske bosanskih Srba 1994. i 1995. godine rabio municiju s osiromašenim uranom, te da posljedice na zdravlje građana uopće nisu zanemarive.

Predsjedatelj istražnog povjerenstva Jelina čurković kazala je da je utvrđeno kako su, vezano za streljivo s osiromašenim uranom, najugroženija područja Hadžića i Han Pijeska, ali da su jednako tako ugrožene i one lokacije na kojima je poslije rata uništavano streljivo.

Povjerenstvo predlaže formiranje državne agencije za nuklearnu sigurnost, koja bi se bavila širokim spektrom pitanja, uključujući i dekontaminiranje zagađenih područja.

U izjavi koju su prenijele banjolučke Nezavisne novine čurković je rekla da podaci govore da je u zemlji 2,5 tona streljiva s osiromašenim uranom, koja moraju biti izvađena, jer zagađuje podzemne tokove i ulaze u sastav biljaka.

Prema tvrdnjama nekih stručnjaka na teritoriju BiH ispaljeno je nešto više od 10.000 projektila s osiromašenim uranom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.