NEGIRANJE NAÅ E ZEMLJE

NEGIRANJE NAÅ E ZEMLJE


Pise :
Dr. Mirsad MUJOVIČ
Priča o sukobu istine i politike stara je i zamršena. Politika posjeduje moć, a istina nezamjenjivost. Kroz cijelu historiju, oni koji su tragali za istinom i oni koji su istinu kazivali, bili su svjesni rizika svojih poduhvata. One koji pozivaju na istinu, suprotna strana kalja i “ako bi mogli da stave ruke na tog čovjeka … oni bi ga ubili” kaže Platon, u svojoj alegoriji o pećini.
U ime mira i pravde istina mora da nam bude vodilja zbog onih koji lažu. U suprotnom, moglo bi se desiti da vremenska distanca njihovu veliku laž učini malom istinom.
Naši, bosansko-hercegovački, zlonamjerni političari, pokušavaju putem organizovanog laganja uništi svaku mogućnost razumijevanja društvene stvarnosti, da bi obesmislili djelotvornost učešća u političkom životu zajednice, i onemogućili normalno funkcionisanje cjelovite zemlje.
Svjedoci smo da “monopol” nad istinom predstavlja jednu od najdominantnijih političkih težnji kojim protivnici Bosne i Hercegovine, građani te zemlje, zatrpavaju moćnike Brussel-a i Washington-a pokazjući bijedu samoobmanjivanja i obmanjivanja svjetske javnosti.
Protekle decenije Bosna i Hercegovina je tragala za časnim mirom; za teritoriju bez unutarnjih granica; za vladavinu prava; za izvjesnu budućnost… za ukidanje političkih ideja koje vode totalitarizmu na jednom dijelu njene teritorije….

Za i protiv

Krajnje je vrijeme da se uspostavi razlika između neprijatelja i prijatelja mira. Moraju se gušiti oni koji u ime demokratskih sloboda manipulišu istinom. Ako postoje jasna definisana pravila političkih igara, koja se moraju poštovati, onda mora da prestane proces obmanjivanja i palanačkih manipulacija. Oni koji koji u svojim njedrima čuvaju zmiju poput Karadžića, nemaju pravo da se udaraju po prsima radi vlastite sigurnosti, ali i zemlje u kojoj žive.
Dojučerašnji zlonamjernici, danas dok se spotiču o prekinute živote, mole svijet da shvati i vidi veličinu njihove “ugroženost!” U međuvremenu, nama, Bošnjacima, oni nude “preporođeni” kolektivitet po ukusu njihovog opšteduhovnog nacionalizma. Tako, dok njihov preporod traži mjesto među akte europskih standarda, nama se zamjera što pozivamo na zajedničku sofru. I dok jaki mogu i da ubijaju, u ime pacifizma, nama se uskraćuje pravo da putem pozitivnih ineternacionalnih zakona ispravljamo nepravdu i licemjerje, koji su ostavili prostor za zagađivanje čiste bosansko-hercegovačke budućnosti.

Rezervne države

Neprijatljske moderne ideologije, kao razultat oslanjanja na „rezervne“ države, nisu spremne da prihvate istinu kojom bi izašle u susret zajedničkom dobru svih bosansko-hercegovačekih građana.Naravno, način savlađivanja razlika se dokazuje praktičnim djelovanjem. Principi su jasni – sloboda i jednakost – univerzalna ljudska prava. Ali, ako se Srbi ili Hrvati pozivaju na iracionalno bratstvo, ali na različitost onoga što jeste bosansko-hercegovačko, onda zemlja ima pravo da štiti interese građana od njih samih. Jer, i fašizma, čistota krvi, i komunizam, čistota brige za čovjekom, a dijelom i kapitalizam, ubijanje u ime domokratije, su se pravdali autentičnošću idejnih namjera.
Doduše, svjesni propusta donosioci i čuvari mira, raznoraznim konferencijama, pokušavaju da otklone uočljive nedostatke pogrešnih odluka, ali nedostaje sveobuhvatna volja da se prekine vrzino kolo.

Dayton!

Bio je dobar dok je trajala grozotna agresije i dok je krv punila zemlju. Danas je vrijeme da jedna primitivna i agresivna militantna politika ustupi mjesto kolektivnom preporodu i opšteprihvaćenom moralu.
Iako se čini da je puno toga na pravom putu, produbljivanje „političke emancipacije“ onih koji Bosni i Hercegovini ne misle dobro, dovode svijet, koji odlučuje o njenoj sudbini, u stanje dezorijentisanosti i zbunjenosti.
Politički raskoli, odnosno gubitak neposredne veze sa državnim autoritetom, putem jačanja zasebnih i neosvješćeno povezanih oblika organizovanja, sa zasebnim kriterijumima istine u ruhu huškača mržnje, prouzrokuje teško i složeno stanje. Nužno dokazivanja „objektivne istine,“ upravo od neprijatelja zajedničke zemlje, ostavljaju utisak da je mir moguć, samo, ako jaka strana sila efikasno presudi. Naravno, Srbi i Hrvati misle da im usporavanje i opstrukcija daju priliku da učine „ono“ – prije ili kasnije. Međutim, što se prije odreknu utopije, prije će imati slobodu koja im se nudi godinama.

Sutra brzo dolazi

Kako ostvariti demokratiju ako je za njeno ostvarenje potrebna demokratska kontrola? Osnovni problem je kako ostvariti uslove za demokratiju, ili kako privoliti da je zavole oni koji su zakržljali u vremenu, a nisu muslimani, ili nisu Bošnjaci.
Danas, nakon ukinuća nacije-države i razgrađivanja ideoloških blokova, svjetska politika je postala, između ostaloga, multipolarna i multicivilizacijska… U ovom novom svijetu lokalna politika je politika nacionalnog – državnog interesa, a dunjalučka politika je politika civilizacija. Kako ovo isto šapnuti gluhom, ili pokazati ćoravom? Dok naša zemlja moli za mir, dotle njeni dijelovi vode kampanju protivljenja svemu što je bosansko-hercegovačko. Valjanost budućnosti ovisi o volji njenih žitelja koji bi morali da sa sebe stresu lanjski snijeg i zakorače u proljeće Bosne i Hercegovine.
Dosta je bilo pacifističke filosofije koja se bori za mir parolom – rat do kraja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.