GOVOR GLAVNOG IMAMA 24. MAJ 2013.

GOVOR GLAVNOG IMAMA 24. MAJ 2013.

 

Uzvišenom gospodaru svih svjetova hvalu i zahvalu upućujemo, a na dušu  našeg miljenika i poslanika, Muhammeda a.s., salavat donosimo i srčane mu selame šaljemo. Neka je salavat i selam i njegovom časnom rodu, čestitim ashabima i plemenitim šehidima našim.

Cijenjena braćo i sestre, dragi gosti, poštovane porodice naših šehida, uvaženi muftija, cijenjeni Reisu-l-ulema, čestiti naši šehidi es-selamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Poštovane i cijenjene majke i sestre, draga braćo!

Okupljeni danas, u 24. maju – krajiškom 11. julu, u Kozarcu – krajiškoj Srebrenici, u Kamičanima – krajiškim Potočarima podsjećamo sebe i druge da se danas navršava 21. godina od  se nad ovom pitomom kozaračkom dolinom dušmanska rulja nadvila. Rulja lažima zadojena, bolesnim umom vođena, nečasnim djelima inspirisana, zlom dušom nagovorena, krvnicima ovog svijeta potpomognuta. Rulja spremna da nevinu krv prolije, mladost započetu prekine, djeci roditelje oduzme, radost majki i očeva uništi, česetite obeščasti, kuće i bogomolje poruši, drago od milog odvoji. Sve zamišljeno rulja učini, a kad svoj bolesni naum ostvari svoje zločine prikrivati počeše. Ne misleći ”na  Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove, i noge njihove za ono što su uradili”. Ne osvrćući se  “na Dan u kome će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik uzviknuti: “Da sam, bogdom, zemlja ostao”. Ne bojeći  se trenutka ”Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese i kada Zemlja izbaci terete svoje,i čovjek uzvikne: “Šta joj je?!” – toga Dana će ona vijesti svoje kazivati jer će joj Gospodar tvoj narediti. Tog Dana će se ljudi odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova; onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga.”

Zato braćo i sestre, vi koji ste preživjeli najveće zločine ljudskoga roda, nemojte se kahariti, nemojte tugovati, nemojte se žalostiti, jer će svako zarađeno naplatiti. Ali, nemojte misliti da vam nije dužnost i na ovom svijetu pravdu tražiti. Nemojte misliti da ste svoj amanet prema 1232 kozaračka šehida ispunili ako o zločinima i njihovim izvršiteljima istinu u njedrima krijete.

Znajte da će vas vaša savjest proganjati i neće vam dati mira. Zbog toga, govorite, svjedočite, istinu i pravdu tražite, jer ako to ne budete činili znajte da ostavljate prostor zločincima za zloupotrebu povijesti. To nam je dužnost radi majki Kozarčanki koje 21. godinu u suzama duše ispuštaju žaleći za svojom djecom. Obaveza nam je radi ponosnih kozaračkih očeva koji svoju jad u grudima kriju, a srca im ranjena u samoći boluju. Dug nam je radi sinova i kćeri, supruga i sestara šehidskih koji imaju pravo da istinu znaju.

Danas i ubice našeg roda pozivamo, pokajte se za nedjela vaša i pokažite nam mjesta na kojima još uvijek kosti naših najmilijih krijete. Pokajte se radi djece vaše koja ne zaslužuju da poput vas ubice budu. Pokajte se i radi boljeg života svim narodima koji oduvijek ova bosanska brda i doline naseljavaju i koji će dok Gospodar svjetova ne odluči na ovim prostorima živjeti. Pokajte se da bi o oprostu mogle da razmisle ožalošćene porodice ubijenih.

Allahu Uzvišeni! Neka tuga bude nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.