GOVOR GLAVNOG IMAMA 24. MAJ 2013.

GOVOR GLAVNOG IMAMA 24. MAJ 2013.

 

Uzvišenom gospodaru svih svjetova hvalu i zahvalu upućujemo, a na dušu  našeg miljenika i poslanika, Muhammeda a.s., salavat donosimo i srčane mu selame šaljemo. Neka je salavat i selam i njegovom časnom rodu, čestitim ashabima i plemenitim šehidima našim.

Cijenjena braćo i sestre, dragi gosti, poštovane porodice naših šehida, uvaženi muftija, cijenjeni Reisu-l-ulema, čestiti naši šehidi es-selamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Poštovane i cijenjene majke i sestre, draga braćo!

Okupljeni danas, u 24. maju – krajiškom 11. julu, u Kozarcu – krajiškoj Srebrenici, u Kamičanima – krajiškim Potočarima podsjećamo sebe i druge da se danas navršava 21. godina od  se nad ovom pitomom kozaračkom dolinom dušmanska rulja nadvila. Rulja lažima zadojena, bolesnim umom vođena, nečasnim djelima inspirisana, zlom dušom nagovorena, krvnicima ovog svijeta potpomognuta. Rulja spremna da nevinu krv prolije, mladost započetu prekine, djeci roditelje oduzme, radost majki i očeva uništi, česetite obeščasti, kuće i bogomolje poruši, drago od milog odvoji. Sve zamišljeno rulja učini, a kad svoj bolesni naum ostvari svoje zločine prikrivati počeše. Ne misleći ”na  Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove, i noge njihove za ono što su uradili”. Ne osvrćući se  “na Dan u kome će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik uzviknuti: “Da sam, bogdom, zemlja ostao”. Ne bojeći  se trenutka ”Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese i kada Zemlja izbaci terete svoje,i čovjek uzvikne: “Šta joj je?!” – toga Dana će ona vijesti svoje kazivati jer će joj Gospodar tvoj narediti. Tog Dana će se ljudi odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova; onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga.”

Zato braćo i sestre, vi koji ste preživjeli najveće zločine ljudskoga roda, nemojte se kahariti, nemojte tugovati, nemojte se žalostiti, jer će svako zarađeno naplatiti. Ali, nemojte misliti da vam nije dužnost i na ovom svijetu pravdu tražiti. Nemojte misliti da ste svoj amanet prema 1232 kozaračka šehida ispunili ako o zločinima i njihovim izvršiteljima istinu u njedrima krijete.

Znajte da će vas vaša savjest proganjati i neće vam dati mira. Zbog toga, govorite, svjedočite, istinu i pravdu tražite, jer ako to ne budete činili znajte da ostavljate prostor zločincima za zloupotrebu povijesti. To nam je dužnost radi majki Kozarčanki koje 21. godinu u suzama duše ispuštaju žaleći za svojom djecom. Obaveza nam je radi ponosnih kozaračkih očeva koji svoju jad u grudima kriju, a srca im ranjena u samoći boluju. Dug nam je radi sinova i kćeri, supruga i sestara šehidskih koji imaju pravo da istinu znaju.

Danas i ubice našeg roda pozivamo, pokajte se za nedjela vaša i pokažite nam mjesta na kojima još uvijek kosti naših najmilijih krijete. Pokajte se radi djece vaše koja ne zaslužuju da poput vas ubice budu. Pokajte se i radi boljeg života svim narodima koji oduvijek ova bosanska brda i doline naseljavaju i koji će dok Gospodar svjetova ne odluči na ovim prostorima živjeti. Pokajte se da bi o oprostu mogle da razmisle ožalošćene porodice ubijenih.

Allahu Uzvišeni! Neka tuga bude nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.