TRNOPOLJE NA GODIÅ NJICU USPOSTAVE LOGORA

 

Policija Republike Srpske nije odobrila komemoraciju žrtvama u Trnopolju koja je bila najavljena danas, 26.maja, na 21.godišnjicu otvaranja zloglasnog logora smrti Trnopolje kod Prijedora.

Kroz logor je prošlo 23.000 zatočenika, mahom žena i djece, kako je to činjenično utvrđeno u presudama ICTY-a. Naročito su tu patila djeca zbog nehumanih uslova. Žene i djevojčice, neke stare samo 12 godina, su odvođene u okolne kuće i tamo silovane. Preživjele žrtve silovanja su svjedočile u procesima u Hagu da je među silovateljima bio i komandant logora Slobodan Kuruzović, ali on nije nikada procesuiran. Umro je prije nekoliko godina kao zamjenik direktora jedne prijedorske osnovne škole.

Na mjestu gdje je stajao Fikret Alić i drugi izmučeni logoraši iza žice 1999.godine prijedorske vlasti su podigle spomenik palim srpskim borcima. Na taj način su htjeli da zastraše povratnike koji su nedaleko odatle podigli šatorsko naselje. I ove godine se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za održavanje tog spomenika čime gradske vlasti pokazuju da i dalje stoje iza tog sramnog čina, nezabilježenog u Evropi – da se na mjestu stradanja i patnje nedužnih civila podiže spomenik pripadnicima vojske koja je držala u logoru te civile.

Iz logora je 21.augusta 1992.godine odvedeno više od 200 zatočenika i pogubljeni su na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Taj monstruozni zločin počinili su pripadnici prijedorske policije, iste one policije koja je danas zabranila komemoraciju žrtvama. Dvojica prvostepeno osuđenih za taj zločin, Petar Čivčić i Saša Zečević do hapšenja su radili u prijedorskoj policiji a Zečević je učestvovao i u organizaciji ”obezbjeđenja” komemoracija za žrtve na Korićanskim stijenama.

Danas se u Trnopolju spontano skupilo oko stotinu građana koji su na taj način htjeli pokazati da se sjećaju 26.maja od prije 21 godinu, kada su ih ni krive, ni dužne dovodili u taj logor, izgladnjivali, mučili a potom protjerali u stočnim vagonima i šleperima.

Ova najnovija zabrana komemoracije žrtvama u Prijedoru motiv je više da se obilježi Dan bijelih traka. Gradskim vlastima treba nedvosmisleno poručiti da je nedopustivo prekrajanje istorije i izvrtanje činjenica. Trnopolje i drugi prijedorski logori smrti moraju biti trajno obilježeni a imena svih civilnih žrtava moraju dobiti svoje mjesto na memorijalu u centru grada. U izgradnji kulture sjećanja niko ne smije biti diskriminiran jer samo to garantuje neponavljanje strahota koje su zadesile narode u Bosni i Hercegovini.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.