TRNOPOLJE NA GODIÅ NJICU USPOSTAVE LOGORA

 

Policija Republike Srpske nije odobrila komemoraciju žrtvama u Trnopolju koja je bila najavljena danas, 26.maja, na 21.godišnjicu otvaranja zloglasnog logora smrti Trnopolje kod Prijedora.

Kroz logor je prošlo 23.000 zatočenika, mahom žena i djece, kako je to činjenično utvrđeno u presudama ICTY-a. Naročito su tu patila djeca zbog nehumanih uslova. Žene i djevojčice, neke stare samo 12 godina, su odvođene u okolne kuće i tamo silovane. Preživjele žrtve silovanja su svjedočile u procesima u Hagu da je među silovateljima bio i komandant logora Slobodan Kuruzović, ali on nije nikada procesuiran. Umro je prije nekoliko godina kao zamjenik direktora jedne prijedorske osnovne škole.

Na mjestu gdje je stajao Fikret Alić i drugi izmučeni logoraši iza žice 1999.godine prijedorske vlasti su podigle spomenik palim srpskim borcima. Na taj način su htjeli da zastraše povratnike koji su nedaleko odatle podigli šatorsko naselje. I ove godine se iz budžeta grada izdvajaju sredstva za održavanje tog spomenika čime gradske vlasti pokazuju da i dalje stoje iza tog sramnog čina, nezabilježenog u Evropi – da se na mjestu stradanja i patnje nedužnih civila podiže spomenik pripadnicima vojske koja je držala u logoru te civile.

Iz logora je 21.augusta 1992.godine odvedeno više od 200 zatočenika i pogubljeni su na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Taj monstruozni zločin počinili su pripadnici prijedorske policije, iste one policije koja je danas zabranila komemoraciju žrtvama. Dvojica prvostepeno osuđenih za taj zločin, Petar Čivčić i Saša Zečević do hapšenja su radili u prijedorskoj policiji a Zečević je učestvovao i u organizaciji ”obezbjeđenja” komemoracija za žrtve na Korićanskim stijenama.

Danas se u Trnopolju spontano skupilo oko stotinu građana koji su na taj način htjeli pokazati da se sjećaju 26.maja od prije 21 godinu, kada su ih ni krive, ni dužne dovodili u taj logor, izgladnjivali, mučili a potom protjerali u stočnim vagonima i šleperima.

Ova najnovija zabrana komemoracije žrtvama u Prijedoru motiv je više da se obilježi Dan bijelih traka. Gradskim vlastima treba nedvosmisleno poručiti da je nedopustivo prekrajanje istorije i izvrtanje činjenica. Trnopolje i drugi prijedorski logori smrti moraju biti trajno obilježeni a imena svih civilnih žrtava moraju dobiti svoje mjesto na memorijalu u centru grada. U izgradnji kulture sjećanja niko ne smije biti diskriminiran jer samo to garantuje neponavljanje strahota koje su zadesile narode u Bosni i Hercegovini.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.