KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Bez obzira koliko god vremena proslo, koliko god se trudili da ih potisnemo, da nastavimo zivjeti “normalnim” zivotima, sjecanja na majske dane krvave devedestdruge, i dalje su ziva u nama kao da su se juce desila, i koliko god lijepi bili proljetni majski dani tuga je prevelika…

Mozda bi lakse bilo, kada bi danasnjica bila drugacija, kada ne bi boljela gorka realnost, kada bi se bez straha i zabrana mogli sjecati tragedije i zlocina koji se desio, kada bi se priznao genocid, kada bi imali obiljezena mjesta sjecanja, podignute spomenike i izgadjene memorijalne centre u kojima bi se njegovalo sjecanje na zlocin i poducavale generacije da isti prepozna i sprijeci na vrijeme…

Medjutim, boli cinjenica da se istorija prekraja, da se dizu lazni spomenici, da se velica i slavi zlocin a zrtva osudjuje zbog trazenja svojih elementarnih ljudskih prava, kada zivis kao “povratnik” u rodjenom mjestu i gradjanin si BH entiteta koji te ne prihvata i ne stiti…

Moglo bi se o ovome cijeli dan pisati, mogle bi se knjige napisati, bilo da se sjecamo onoga sto se desilo, bilo da analiziramo ono sto se danas dogadja, i opet malo bi se toga promjenilo jer osim rijeci trebaju i djela, treba napor, a nazalost, cini mi se da smo sve manje spremni zrtvovati se za nesto sto nema veze sa licnim, dunajlucarskim interesom, i onda se postavlja pitanje, ima li smisla boriti se za istinu, za opstanak naroda kojemu predstoji propast?

Ako nista. vrijedi zbog emaneta koji su nam ostavili nasi sehidi, kao i emaneta prema nasoj djeci i njihovoj buducnosti a na kraju i radi licnog dusevnog zadovoljstva kojeg je tesko osjetiti ganjajuci dunajluk i materiju…

Ovaj maj nam i nije bas najbolje krenuo, prvo nas je Beja sviju sokirao izvrsivsi samoubistvo a ubrzo nakon i toga i hapsenja koja su uslijedila, o cemu cemo vise pisati u narednom periodu kada se bude i konkretno znalo kakva je situacija, posto je plasirano toliko mnogo prica, tako da je tesko doci do pravih informacija a sigurno to je najbolje pokusati dobiti kod same porodice uhapsenih.

Kao sto ste vec informisani krenulo se sa ovogodisnjim obiljezavanjem godisnjica naseg stradanja, neki dogadjaji su se vec desili a neki su najavljeni tako da ce se i ove godine skrenuti paznja javnosti o situaciji u Prijedoru i segragaciji i krsenju ljudskih prava koji se u njemu dogadjaju.

Kao i svake godine, od kako smo se vratili na nasa ognjista, Medzlis Islamske zajednice Kozarac i ove ce godine na miran i dostojanstven nacin obiljeziti 24. maj 1992. godine kao dan pocetka kozaracke golgote.

Sutra (cetvrtak) ce se dijeliti ovi letci koji ce podsjecati i pozivati nase sugradjane da se okupe zajedno u petak 24. maja i da setnjom do sehidskog mezarja u Kamicanima i ucenjem Jasina i Dove za sehide, prisjete maja devedeset druge i da odaju pocast svim neduznim koji izgubise svoje zivote.

Kako je ove godine godisnjica napada na Kozarac u petak, ovog petka klanjace se zajednicka dzuma na prostoru ispred Kapetanove Kule u Starom gradu a dzumu namaz ce predvoditi Reisu l ulema mr. Husein ef. Kavazovic, nakon cga ce se formirati kolona koja ce proci kroz carsiju sve do sehidskog mezarja u Kamicanima.

U zadnjem prilogu koji smo objavili o Arifagic Investmentu imali ste prilike cuti da ce se krajem maja u Norveskoj odrzati niz dogadjaja koji ce obiljeziti 20 godisnjicu dolaska Bosanaca i Hercegovaca u ovu Skandinavsku zemlju gdje ce se sigurno okupiti veliki broj eminentnih ljudi iz politike i poduzetnistva.

Bice ovo odlicna prilika za prestavljanje nase zemlje, njenih potencijala i mogucnosti dobrog i uspjesnog investiranja.

Na ovome skupu bice prikazan i kratak film o Arifagic Investmentu, a sve to pratice i filmska ekipa koja radi duzi film o ovome projektu.

Zahvaljujuci nasem Jusufu, koji inace podrzava nase aktivnosti, imacu i sam mogucnost da prisustvujem ovim dogadjajima i da i sam pokusam napraviti kratku reportazu za kozarac.ba, tako da sutra, insallah, putujem za Oslo gdje se trebam prikljuciti ekipi koja ce boraviti narenih pet-sest dana u Norveskoj.

Zao mi je sto necu moci biti prisutan na narednim komemoracijama, ali nadam se da cu uspjeti napraviti zanimljivu reportazu sa ovog puta i dogadjaja na kojima cu biti a takodjer da cu uspjeti biti u Prijedoru 31. maja 2013. godine

 

Jer me se tice!

 

Selam, kozarac.ba…

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.